Suljo Domac ponovo na ulici, otpušten na kućno liječenje

Suljo Planja, poznatiji kao Suljo Domac, danas je sa Klinike za abdominalnu hirurgiju u Sarajevu, otpušten na kućno liječenje.

Ovo je mediji potvrđeno iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo.

Imamo informaciju da je danas u 15:30 sati trebao biti otpušten iz bolnice“, kazali su iz MUP-a KS.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić, potvrdio je za Avaz da je Domac otpušten te da će u narednim danima biti ispitivan vezano i za brutalan napad na Elvira Sejfića koji ga je kasnije izbo nožem.

Policija nastavlja rad na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela vezanih za ovaj događaj“, kazao je Hadžiabdić.

Podsjetimo, danas je procurio snimak tučnjave na kojem se vidi kako Suljo Domac i Mirza Podbičanin tuku Sejfića.

Kako je zabilježeno na snimku, Sejfić izlazi iz jedne prodavnice u ulici Kemal Begova, a onda na njega nasrću Domac i Podbičanin.

Podsjetimo, Sejfić je 10. oktobra, nakon maltretiranja i užasnih prijetnji otišao u svoj stan na Džidžikovcu, uzeo nož i benzin i krenuo u potragu za Podbičaninom i Suljom Domcem. Oni su mu prijetili da će mu si**vati i kćerku.

Sejfić je Podbičanina pronašao kod Tržnice, a onda je krenuo za Suljom Domcem, kojeg je našao kod Velikog parka. Ranio ga je, a kada ga je krenuo polijevati benzinom, spriječila ga je policija. Podbičanin je usred zadobijenih rana preminuo, dok je Suljo Domac preživio.

Šta je ispričao Elvir Sejfić istražiteljima?

Elvir Sejfić, inače dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, je osumnjičen za krivično djelo ubistva i pokušaj ubistva.

Tužilac Mladen Jovičić obrazložio je razloge zbog kojih traži pritvor. Tužilac je kazao da je Sejfić ispred “Konzuma“ napadnut i da je nakon toga svjesno otišao po nož i počinio krivično djelo.

Advokat Muhidin Kapo koji zastupa Sejfića kazao je da nije predviđeno u istrazi neuropsihijatrijsko vještačenje osumnjičenog, za kojeg on tvrdi da je u vrijeme kada je počinio krivično djelo bio neuračunljiv.

Ubijeni i povrijeđeni su Sejfiću prijetili silovanjem djeteta i da će mu zapaliti kuću. Tražili su mu pare i ucjenjivali ga. Pretukli su ga. Odbrana smatra da je ponašanje oštećenih proizvelo ovakvo ponašanje osumnjičenog“, kazao je Kapo koji je za Sejfića zatražio kućni pritvor s obzirom da nikada nije osuđivan.

Sutkinji se obratio i osumnjičeni Sejfić:

Nemam ništa da kažem, meni je ovo prvi put. Ubili su me“, kazao je Sejfić vidno potresen.

U sudnici se moglo vidjeti da je Sejfić koji je brutalno pretučen, imao veliku gazu na lijevom uhu.

Nisam mogao da spavam od bolova, u pritvoru mi nisu nisu dali tablete koje su mi propisane“, dadao je Sejfić

Nakon ročišta advokat Muhidin Kapo je izjavio da građani Sarajeva podržavaju Sejfića.

Građani ga podržavaju s obzirom da su oštećeni iz kriminalnog miljea. Prije ubistva su ga teško povrijedili, prijetili mu, reketirali ga, ucjenjivali i uzimali novac“, kaže advokat Kapo.

Šta se dešavalo kobne noći?

Sve je krenulo kada su Domac i Podbičanin pretukli Sejfića nakon maltretiranja, te su mu zaprijetili da će mu si**vati kćerku.

Nakon toga Sejfić odlazi u svog stan na Džidžikovcu, uzima nož i benzin i kreće u potragu za dvojcem.

Mirzu Podbičanina je našao kod tržnice na Markalama gdje ga je bez upozorenja izbo više puta.

Nakon toga nastavlja tragati za Planjom kojeg zatiče u Velikom parku kako sjedi na klupi.

Potrčao je prema njemu, a Planja je počeo bježati. Stigao ga je kod spomen-obilježja ubijenog djeci Sarajeva. Tu ga je izbo sedam puta nožen i počeo poljevati benzinom s namjerom da ga zapali.

Međutim, u tome ga je spriječila patrola koja je brzo bila na licu mjesta.

Sejfić je potom ispričao policiji šta se desilo, a pri tom je kazao da je ubio Ruhotinu, jer nije znao da se Mirza preziva Podbičanin.

Kako mediji saznaju Sejfić nije imao kriminalni dosije, nije bio sklon kriminalnim radnjama te je ugledan građanin.

Suljo Domac van životne opasnosti

Inače, Suljo Domac je odmah prebačen u KCUS, a kako je bilo poznato medijima on je bio u teškom stanju.

Preživjeli akter događaja Suljo Planja smješten je na Klinici za abdominalnu hirurgiju u Sarajevu gdje je operisan.

Kako se saznaje, nalazi se u teškom stanju ali je trenutno van životne opasnosti.

Ko je Suljo Planja ili Suljo Domac?

Rođen je 1977. godine. Od malih nogu bio je “dijete asfalta” i upadao je u razne probleme. Više puta je hapšen zbog droge, nanošenja teških povreda, tuča, pucnjava.

Ne tako davno, krajem devedesetih ime Sulje Planje se, osim uz navedeno, često vezivalo i za neke druge stvari. Muziku naprimjer.

Krajem devedesetih grupe Fire Point i H-Block su bile izuzetno popularne u svijetu hip hopa. Jedan od članova H Blocka bio je upravo Suljo Planja.

Pjesma ‘Nestalo je sve’ 90-ih godina u Sarajevu bila je jedan od najvećih hitova.

Spot je sniman na sarajevskim ulicama, u njemu se pored Sulje Planje koji je bio jedan od izvođača, pojavljuje još nekoliko zvučnih imena, poput Taiba Torlakovića i drugih.

Riječ je o osobi koja je ranije punila kategorije crne hronike, a posljednji put u maju je bio napadnut.

U februaru prošle godine je izboden i tada je bio u teškom stanju. Osim toga u njegovoj kamp prikolici se predozirao jedan muškarac.

Više informacija o samom ovom djelu bit će poznato nakon uviđaja.

Suljo Planja, poznatiji kao Suljo Domac, završio je početkom maja ove godine u bolnici zbog teških povreda, nakon što je brutalno pretučen.

Planja je napadnut iza ponoći 9. maja u ulici Sutjeska gdje na parkingu ima kamp-prikolicu.

Kako je Sarajevska sehara tada pisala došla su dvojica muškaraca i pravili se da ih interesuje parking.

Kada je Planja izašao iz svoje prikolice oni su ga napali i brutalno pretukli.

Tada su mu polomljena rebra i oštećena slezena.

Dok je bio pri svijesti Planja nije sarađivao s policijom kojima nije htio da kaže ko ga je napao.

Planja je u februaru prošle godine također bio brutalno pretučen kada je završio na Klinici za torakalnu hirurgiju.

Foto: Avaz/ Društvene mreže/ Sarajevska sehara
Foto: Avaz/ Društvene mreže/ Sarajevska sehara

On je policiji odranije poznat, uglavnom po zloupotrebi opojnih sredstava i različitim obračunima.

Nekoliko puta je i hapšen jer je on pretukao druge osobe, ali i zbog pucnjave.

Planju je u aprilu 2015. godine u ulici Koševo automobilom pokušao pregaziti Eldin Mulić, kojeg je sarajevski Kantonalni sud zbog toga osudio na četiri godine zatvora.

Tada se i sarajevska policija oglasila sa zvaničnim saznanjima o ovom slučaju.

Dana 09.05.2022.godine u 00:10 sati obaviještena je PU Centar da je u ulici Sutjeska, općina Centar Sarajevo, od strane NN lica fizički napaduto i povrijeđeno lice S. P., rođen 1977. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen.

Izlaskom na lice mjesta, policijski službenici su zatekli povrijeđeno lice, a ljekarska pomoć mu je ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u UKC u Sarajevu, gdje su od strane ljekara konstatovane teške tjelesne povrede opasne po život i zadržan je na daljem liječenju“, naveli su iz MUP-a.

Planju je i u aprilu 2015. godine u ulici Koševo automobilom pokušao pregaziti Eldin Mulić, kojeg je sarajevski Kantonalni sud zbog toga osudio na četiri godine zatvora.

I 2019. godine je dospio u crnu hroniku kada je njegova dobro poznata prikolica u kojoj živi planula.

Stanari zgrade u sarajevskoj ulici Sutjeska početkom januara te godine su vatrogascima i policiji uputili dramatičan poziv da gori kamp-prikolica Sulje Planje.

Pripadnici Policijske stanice Centar i Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo uputili su se odmah na parking u ovoj ulici, gdje Suljo kampuje.

Požar je lokaliziran i ugašen, a nakon višesatnog policijskog uviđaja utvrđeno je da su požar izazvale kvarcne grijalice.

Tada se pisalo da je Suljo Domac krao struju, a u kamp-prikolici je u trenutku izbijanja požara istovremeno radilo sedam potrošača, među kojima su bile i dvije kvarcne grijalice.