Policija se oglasila o požaru u Starom Gradu: Uhapšen jedan migrant, šteta pričinjena i na susjednoj kući

Sarajevu je jučer ujutru gorjela jedna kuća, pri čemu je pričinjena velika materijalna šteta.

U ovom objektu boravili su ilegalni migranti, pa su pretpostavke išle u smjeru da su oni i krivci za požar, što je policija u zvaničnom izvještaju i potvrdila.

Naime, uhapšen je jedan državljanin Libije 1989. godište.

Požar se proširio, pa je oštećena i još jedna kuća u neposrednoj blizini.

Dana 20.10.2022. godine u 04:20 sati, obaviještena je PU Stari Grad da je u ulici Safveta bega Bašagića, općina Stari Grad Sarajevo došlo do požara na napuštenoj kući, vlasništvo J. M. iz Sarajeva.

Požar je ugašen od strane pripadnika PVB Kantona Sarajevo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je navedeni objekat u potpunosti izgorio, te je došlo do oštećenja kuće vlasništvo A. H. iz Sarajeva koja se nalazi u neposrednoj blizini.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak PPZ-a koji je izjavio da je do požara došlo upotrebom otvorenog plamena.

Radeći na dokumentovanju navedenog događaja, policijski službenici su istog dana u 11:45 sati, pronašli i lišili slobode lice A. H., rođen 1989. godine u Libiji, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 323. stav 4. KZ F BiH (Izazivanje opće opasnosti). Nastavlja se rad na dokumentovanju opisanog krivičnog djela“, naveli su iz MUP-a KS.