Priprema li Schmidt teren za dodjelu državne imovine Republici Srpskoj?

Prema navodima politologa Jasmina Imamovića, neimenovani evropski visoki zvaničnik potvrdio je ranije navode da se Ured visokog oredstavnika (OHR) priprema da uskoro ponovo iskoristi svoje bonske ovlasti kako bi dodijelio državnu vojnu imovinu entitetu Republika Srpska, koja se nalazi na prostoru tog entiteta.

Prema istim navodima, Schmidt je u četvrtak boravio u Beogradu gdje se dogovarao oko detalja ove odluke sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako navodi Mujanović, iza ovakve odluke Schmidta stoje Sjedinjene Države no nije poznato da li su ostale države kvinte (Italija, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska), EU i ostale utjecajne zapadne zemlje saglasne sa ovim.

Prema njegovom mišljenju, ovaj potez bi direktno kršio odluku Ustavnog suda BiH.

Mujanović nadalje tvrdi da bi ovim potezom Schmidt onemogućio dalji proces pristupanja BiH NATO savezu te dodatno osnažio “secesionistički režim u Republici Srpskoj koji uživa potršku Rusije”.

On dalje objašnjava kako se ova politika temelji u politici etničke raspodjele koju Zapad sprovodi prema BiH a prema kojoj su Bošnjaci dobili zakon protiv negiranja genocida, Hrvati su dobili izborni zakon, te da će Srbi dobiti državnu vojnu imovinu i kraj BH puta u NATO.

To bi prema mišljenju ovog uglednog politologa dovelo do raspada BiH. On dodaje da iza svega stoji “dogovor” vezan za mandat EUFOR-a i zatvaranje OHR-a.

Naime, prema njegovom mišljenju, moguće je da dođe do prijedloga da se produži mandat EUFOR-a na narednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda u zamjenu za zatvaranje OHR-a.