Video/ Objavljen videosnimak trenutka eksplozije na Krimskom mostu, omraženog simbola ruske okupacije

Krimski most koji povezuje ovaj poluotok s Rusijom, omraženi simbol okupacije južnog dijela Ukrajine, gori, a na društvenim mrežama se pojavio trenutak eksplozije.

Posljednje informacije govore da se urušio dio mosta.

Ruska državna novinska agencija RIA objavila je da se zapalio spremnik s gorivom, dok ukrajinski mediji pišu o eksploziji.

Na snimcima objavljenim na Twitteru vidi se željeznička kompozicija u plamenu.

Saobraćaj je obustavljen na cestovnom i željezničkom mostu, otvorenom 2018. godine kako bi spojio Krim na rusku prijevoznu mrežu, prenosi N1.

Krimski most je zapravo omraženi simbol okupacije južnog dijela Ukrajine i jedan od najvažnijih logističkih opskrbnih ruta za ruske snage na Krimu i u južnoj Ukrajini pod ruskom okupacijom.

Na Twitteru se pojavio snimak za koju urednik nezavisnog ruskog portala Meduza tvrdi da prikazuje trenutak eksplozije na mostu.

Posljednje informacije govore da se urušio dio mosta, a što se može vidjeti i na objavama na Twitteru.

Također pristiže i mnogo fotografija Krimskog mosta, a šire se i različiti oprečni izvještaji u ovoj fazi.

Neki kažu da je most pogođen projektilom, a drugi da je to bio napad specijalnih jedinica. Ruski mediji javljaju da je eksplodirao željeznički vagon cisterne.

Tri sata nakon eksplozije, RIA ja objavila da je most ipak napadnut.

U 6:07 sati, u automobilskoj traci Krimskog mosta eksplodirao je kamion i uzrokovao požar sedam željezničkih cisterni s gorivom na vlaku koji je vozio prema Krimu”, napisali su.

Tass javlja kako je Vladimir Putin, nakon što je čuo za eksploziju, naredio da se odmah osnuje istražno povjerenstvo koje će krenuti na Krim.

Fotografije s mosta prikazuju veliku vatru koja je zahvatila najmanje dva željeznička vagona voza na mostu i ogroman oblak crnog dima, javlja Guardian.

Svjedoci tvrde da se eksplozija čula kilometrima daleko i da se dogodila oko 6:00 sati u subotu ujutro, dok je voz prelazio most. Još nije potpuno jasno što je uzrok požara.

Na drugim fotografijama vidi se da je srušen dio cestovnog mosta, koji ide paralelno sa željezničkim šinama.