Unuka akademika Muhameda Filipovića: “Kako neko može glasati za Harisa Zahiragića?”

Unuka pokojnog akademika Muhameda Filipovića, Đula Filipović, poprilično je bila aktivna posljednjih dana na društvenim mrežama, a tema su izbori. 

Fokusirala se Filipović na Stranku demokratske akcije, ali posebno Harisa Zahiragića kojem je posvetila jednu cijelu objavu, a u kojoj se pita kako je neko mogao da mu da glas.

Nije birala riječi kako će opisati Zahiragića, ali i stranku kojoj pripada, pri tome označivši nekoliko medijskih kuća u postu.

Obraćam se kao državljanin Bosne i Hercegovine kao i građanka Sarajeva. Ako ste ovoj personi dali glas i podržavate ovu stranku, onda ste dali glas kriminalu, ‘mafijanju’, ‘šupljoj priči’, obmani, laganju, šovinizmu…

Politička persona mora imati opću kulturu, društvene vještine kao i odgovornost. Od dotičnog nemamo nijedno! Imamo nekulturu, ponižavanja kao i osobu koja ne zna za odgovornost“, navela je Filipović.

Za Zahiragića dalje navodi da je osoba koja je počinila krivično djelo, osoba koja zna samo za “čaršijski” način izražavanja i koja nema kredibilitet da bude zastupnik/političar…

Uz dužno poštovanje čaršiji, ali znamo svi da čaršiju čini trač, laganje, ‘mafijanje’ kao i cijenkanje. Svi ovi navodi koje sam napisla nemaju ni prostor ni mjesto da budu dio Skupštine KS kao ni Parlamenta BIH. Govorim u svoje ime na koje imam potpuno pravo“, kategorična je Đula Filipović.

Kako dalje navodi Filipović, “sramota bi me bila da sam takvoj osobi/ osobama dala glas, da me takva osoba/e zastupa/ju, donosi/e neke bitne stavke za građane FBiH”.

Kada je malograđanin mogao donijeti odluku za građanina – kada nema osnovnu srž građanina? Kako pored svojih zdravih očiju, pored stava ličnog, pored razmišljanja svojom glavom (što izgleda fali mnogim ljudima) da dam glas nekome ko nema osnovne ljudske, političke, obrazovne i kulturne manire“, navodi ona.

Dalje za Zahiragića piše da je neko ko ne zna voditi dijalog i ko u državne institucije uvlači ponašanje sa čaršije.

Kako da budem pristalica ove stranke koja nudi već duži niz godina ovakvim non-grata personama prostor? Pa ima i neko pravilo koje vještine mora imati političar/ zastupnik. I ne bih rekla da ova persona ispunjava te uvjete.

Dati glas ovakvim ljudima jeste podržavanje svega ilegalnog, nemoralnog i nedemokratskog! Ako će me zastupati osoba/ osobe sa ovakvim djelima onda se moram pripremiti, jer govorim u svoje ime tj. na cijenkanje sa mojom sudbinom kao građankom Sarajeva“, navela je ona.

Za kraj je napisala i nekoliko stihova.

I da još samo ovo:
Ša je ba – papak na tronu,
Čaršija vlada…
A za vas građane,
Crno vam se piše
Jer malograđanin biti
Čast je!
Možda da upišete ovo kao himnu za učlanjenje u SDA stranku“, zaključila je Filipović.

U prilogu je objavila fotografiju Zahiragića sa pištoljem i faksimil krivične prijave koja glasi na njega, a koja se odnosi na trenutak kada je čakijom izbo kolegu iz škole.