Denis Bećirović posjetio nanu Fatu Orlović: “Nana Fata je postala simbol borbe za pravedno društvo”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je nanu Fatu Orlović i u srdačnom razgovoru zaželio joj brz oporavak.

Kako je tokom ovog susreta naglasio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, nana Fata Orlović je simbol borbe za pravdu.

Nana Fata je bosanska heroina. Njena ustrajnost i borba za svoju rodnu grudu mogu nam svima biti za primjer. Nana Fata Orlović uvijek je imala moju podršku, i tako će biti i u budućnosti.

U svojoj borbi za pravdu nana Fata je postala simbol borbe za pravedno društvo. Ona je zaslužila podršku svih dobronamjernih ljudi“, rekao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Nana Fata Orlović je zahvalila članu Predsjedništva BiH Bećiroviću na ovoj posjeti i na dosadašnjoj podršci u borbi za njena ljudska prava.

Kazala je da je on jedan od rijetkih zvaničnika koji joj redovno dolazi u posjete i pruža ljudsku podršku.

Denis Bećirović se poklonio žrtvama genocida

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je jučer Memorijalni centar Srebrenica.

Zajedno sa Majkama Srebrenice i direktorom MC-a Emirom Suljagićem položio je vijenac i odao počast žrtvama genocida.

Nisam imao nikakvu dilemu da moja prva posjeta u državi Bosni i Hercegovini bude upravo Memorijalnom centru u Potočarima. Osjećam prije svega dužnost da se kao građanin, a sada i kao član Predsjedništva BiH poklonim žrtvama genocida“, izjavio je član Predsjedništva BiH.

U otvorenom razgovoru sa Majkama Srebrenice, član Predsjedništva BiH saslušao je probleme s kojima se suočavaju u sredinama u kojima žive.

Majke Srebrenice su mu zahvalile upravo na dosadašnjem angažmanu, kao i na potezu da prvu svoju posjetu unutar Bosne i Hercegovine realizira u Srebrenici.

Za člana Predsjedništva BiH imale su osnovnu poruku: Hoćemo pravdu i istinu!

Bećirović je poručio tokom susreta sa Majkama Srebrenice kako niko nema moralno ni bilo kakvo drugo pravo da negira istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima, te da s njim kao članom Predsjedništva BiH oko toga neće biti nikakve rasprave.

Presude međunarodnih i domaćih sudova se moraju poštovati.

Tokom susreta sa Emirom Suljagićem, član Predsjedništva BiH izjavio je da Memorijalni centar može očekivati njegovu bezrezervnu podršku u skladu sa kapacitetima s kojima raspolaže.

Ukazao je na veliki značaj Memorijalnog centra za državu Bosnu i Hercegovinu, naglasivši da ovu njegovu ulogu moraju prepoznati i drugi nivoi vlasti.

Zahvalio je direktoru Memorijalnog centra na rezultatima koje je postigao u razvoju i afirmiranju ove institucije.

Suljagić je razgovarao otvoreno s članom Predsjedništva BiH o određenim problemima s kojima se suočava Memorijalni centar, kao i o započetim projektima i potrebama ovog centra, naglasivši da je u narednom periodu potrebna još kvalitetnija saradnja sa organima vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovine, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.