Edin Forto nakon sastanka sa HDZ-om: “Danas je u Mostaru bilo sunčano”

Aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto prisustvovao je današnjem sastanku koji je održan u Mostaru, a na kojem bili i lider SDP-a Nermin Nikšić, NiP-a Elmedin Konaković, te lider HDZ-a Dragan Čović.

Forto se jednom rečenicom oglasio na Twitteru.

Danas je u Mostaru bilo sunčano. Nadam se da ulazimo u toplu jesen“, napisao je Forto.

Nermin Nikšić nakon razgovora s HDZ-om: Da li će “osmorka” ući u vlast sa SNSD-om?

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako imaju većinu u predstavničkim domovima parlamenta Bosne i Hercegovine te Federacije BiH, ali da se vodi “utakmica” za Dom naroda, odnosno Klub bošnjaka zbog “trgovine zastupnicima” u Tuzlanskom kantonu.

Istakao je kako u Predstavničkom domu Parlamenta BiH “osmorka” ima 13 zastupnika, a u PSFBiH 39 zastupnika.

HDZ sa svojim partnerima u Klubu Hrvata Doma naroda ima apsolutnu većinu.

Naša grupacija okupljena oko sporazuma će imati većinu u Domu naroda. Utakmica se vodi za Klub Bošnjaka. Omjer je 10:10. Preostala su tri delegata od kojih bi jedan mogao biti izabran na direktan način, a dva iz šešira”, rekao je Nikšić.

Govoreći o Izmjenama izbornog zakona i zahtjevima HDZ-a, Nikšić je rekao kako danas niko nikakav ultimatum nije postavljao.

Izborni zakon nije samo interes HDZ-a već BiH i svih građana. Pokazali smo kako je kada imate heterogene političke partije koje se, kada hoće, dogovaraju. Pokazali smo to na primjeru Kantona Sarajevo”, rekao je Nikšić.

Govoreći o saradnji sa SNSD-om, Nikšić je rekao da će razgovarati i s njima, ali i sa opozicijom Republike Srpske.

Mi smo razgovarali i sa SDA, ali smo se vrlo jasno postavili u tom konceptu. Rekli smo šta je naš prioriteti da želimo promijeniti stanje u BiH, a to ne možemo ako ostane sve kako jeste”, rekao je Nikšić.

Kazao je kako su danas predstavnici Trojke imali otvoren i iskren razgovor s predstavnicima HDZ-a te da nije spomenuto nikakvo kadriranje, samo programi.

Dodao je da su se usaglasili da fokus treba staviti na euroatlantske integracije, vladavinu prava i pravnu državu te ekonomsko-socijalne reforme.

Postigli smo visok nivo saglasnosti da je vrlo važno da buduće vlade imaju konkretan program i plan djelovanja, ne da se formira Vijeće ministara ili vlade na osnovu toga što ima dovoljan broj zastupnika, ruku i podjela resora, pa da ono što dođe u parlament postane problem i predmet diskusija. Smatram da smo napravili značajan iskorak. Siguran sam da ćemo i dalje nastaviti s ovim dijelom priče”, rekao je Nikšić.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, kazao je kako su rješenja o kojima se govorilo u Neumu bila opsežnija, te su država BiH i svi građani u njoj mogli imati konkretnija rješenja samo da je bilo političke volje i hrabrosti.

Nadam se da će ova neka nova energija i hrabriji pristup pregovorima u BiH napokon smanjiti prostor populizmu u kojem profitiraju samo interesne grupe i pojedinci i da naši kvalitetni programski dogovori mogu donijeti rješenja od kojih će svaki građanin imati koristi jednako u svim dijelovima BiH”, poručio je Konaković.

Dragan Čović nakon sastanka s Trojkom: “Čini mi se da smo se složili oko koncepta”

U Mostaru, u centrali Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, danas su započeli razgovori o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH između predsjednika ove stranke Dragana Čovića i stranaka tzv. ‘osmorke’, ispred koje su prisustvovali Nermin Nikšić (SDP), Edin Forto (Naša stranka) i Elmedin Konaković (NiP).

Razgovori nisu završeni, nakon održane konferencije za medije bit će nastavljeni.

Na konferenciji se, između ostalih, obratio Čović, istaknuvši zadovoljstvo dosadašnjim tokom.

Analizirali smo parlamentarnu većinu na svim razinama. Iznijeli smo koncept oko kojeg smo se, čini mi se, složili. Razgovaramo primarno o ključnom zadatku – da četiri naredne godine imamo stvarnu koaliciju koja će to partnerstvo upražnjavati. Programski osnov je ključ svega”, saopštio je, prenosi N1.

Čović je danas ponovio na čemu će insistirati u programu. Kako je i ranije govorio, on će podrazumijevati euroatlantski dio, drugi dio bi bio posvećen pravnoj državi, a treći dio je ekonomsko-socijalni aspekt.

Uvjerenja smo da ova tri aspekta trebaju imati ekspertne timove koji bi do kraja idućeg tjedna probali dogovoriti okvir zajedničkog djelovanja. Tek onda možemo razgovarati o kadrovima, toga se danas nismo doticali”, naglasio je.

Ponovio je da će HDZ prilikom kadriranja insistirati na balansu između muškaraca i žena, te na kreiranju osvježenja.

Danas će se, rekao je, nastaviti dogovarati o vremenskoj dinamici, a dosadašnji tok razgovora je opisao krajnje korektnim.

Odgovarao je i na pitanje medija, a jedno od njih ticalo se i toga kako će gledati na Demokratsku frontu Željka Komšića.

Svako će razgovarati sa svakim. Sve je to legitimno i legalno dok ne odlučimo da smo krenuli u programske aktivnosti koje ćemo međusobno usaglašavati.

Nemamo nikakvih problema što se tiče bilo koje opcije, osim jedne stranke za koju smo i ranije rekli da se ne može formalno angažirati tamo gdje se angažuju predstavnici HDZ-a odnosno HNS-a”, naveo je.

Kada je u pitanju treći partner za formiranje izvršne vlasti na državnom nivou – HDZ razgovore za sedam dana nastavlja sa SNSD-om.

Podsjetimo, Dodik je ranije istakao da postoji dogovor sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem za nastavak partnerstva.

Do sada je dogovoreno da ćemo sve pratiti sa HDZ, Dragan Čović i ja imamo taj dogovor i mi ćemo prije nego što bilo šta budemo dogovarali sa federalnim partnerima apsolutno definisati i precizirati našu politiku”, izjavio je Dodik još krajem oktobra.

Danas predsjednik HDZ-a naglašava: Navedena programska načela važit će i na razgovorima sa Dodikom.