“Genijalan plan” za poskupljenje struje: Ko troši manje – platit će manje, ko troši više – plaća skuplje

Elektroprivreda Republike Srpske uputila je prijedlog resornom ministarstvu koji se odnosi na poskupljenje struje za one građane koji troše više od 500 kWh.

Prijedlog bi trebalo da bude razmatran narednih dana. Za jedne kao prethodnih godina poskupljenja neće biti, dok će oni koji budu imali uštede, imati popuste. Koji scenario je najizgledniji?

U Elektroprivredi RS kažu da je prijedlog da se drugačije fakturišu računi za struju onim građanima koji troše više nego prethodnih godina, a tu se prevashodno misli se na one koji domove zagrijavaju na struju, javlja BHRT.

Da neko troši električnu energiju u nekim količinama, primjera radi do 500kWh, on treba da ima povoljniju cijenu, a neko ko troši više nije problem da plati više, mi smo to već predložili nadležnom ministarstvu, također predložili smo i druge sisteme, da onaj ko štedi ima popust, a onaj ko troši više da ima veću cijenu za tu razliku u kilovat satima”, navode iz Elektroprivrede RS.

Prijedlog je i da oni koji troše jednako kao prethodnih godina imaju istu cijenu, dok su popusti predviđeni za štediše.

U resornom ministarstvu koje bi trebalo ove prijedloge da razmatra, nedavno su tvrdili da poskupljenja struje za građane neće biti, dok su za privredu u narednoj godini, navode, moguće korekcije cijena.

To će biti produkt usaglašavanja, moramo biti svjesni da su svi produkti u proizvodnji energije jako porasli i o tome treba da budu obaviješteni svi korisnici. Posebno moramo biti osjetljivi kada su u pitanju građani, oko privrede ćemo se dogovarati do kog nivoa je moguće to izvršiti, tu korekciju“, kaže entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

U udruženju građana “DON” kažu da još nije jasno na koji način će ovo funkiconisati, jer ovo nije jasno definisano zakonom.

Ova najava začudila je mnoge jer se u ovakvom obračunu nije raspravljalo do sada, niti mi iz udruženja vidimo da postoji uporište u Zakonu o električnoj energiji, ali ni u uporištu o formiranju cijena“, ističe Murisa Marić iz UG “DON” Prijedor.

Evo šta na sve kažu građani.

To je jedna igra koja se znala i prije izbora. Samo se čekalo da izbori prođu. Nekome ograničavati kad nemamo ogrjeva, uz ovakve plate i penzije je nenormalno, ja ne vidim tu neku pozitivnu stranu, danas smo svi prisiljeni da se grijemo ili dogrijavamo na struju”;

Radi se šta hoće, bez komentara, tako je sve, ne samo struja”;

Možda u stvari tako i ide, da ovi sa dubljim džepom plate više od ovih koji nemaju i štede“, kažu neki od anketiranih građana.

U Elektroprivredi su svoj zahtjev za poskupljenje struje obrazložili potrebom za energetskom stabilnošću, kako ne bi došlo do milionskih gubitaka, ali i da bi se kroz određene uštede višak struje mogao prodati na inostranom tržištu po znatno većim cijenama nego na domaćem tržištu.