Foto: N. M./ Sarajevska sehara (Arhiv)

Ifet Feraget: “Odgovorno vam tvrdim da je Dženan Memić tu noć ubijen”

“Moram sačuvati dostojanstvo bez obzira na razočarenje”, rekao je advokat porodice Memić Ifet Feraget nakon oslobađajuće presude u slučaju Mutap i drugi, ujedno podsjećajući na niz neodgovorenih pitanja.

Kazao je da ga je sudija Perić prije preuzimanja slučaja upitao da li je jedna od kantonalnih tužiteljica učestvovala u zataškavanju ubistva.

Jedino sa čime se slažem sa sudijom Brankom Perićem je da ovo nikad nismo imali u pravosuđu. Ali, u ovakvom pravosuđu ovo se moralo desiti. Reći ću vam nešto što nikad nisam. Prije nego je Perić preuzeo slučaj pitao me da li je jedna od kantonalnih tužiteljica učestvovala u zataškavanju ubistva Memića.

Rekao sam da jeste i dao mu dokaze. Radi se o tužiteljici koja je imala priliku da da zaštitu dvojici svjedoka koji su mogli otkriti vrlo značajne informacije vezane za montiranje optužnice kantonalnog tužilaštva”, prisjeća se Feraget.

Što se tiče komentara sudije Branka Perića, kako kaže – malo je reći da je razočaran.

Moram sačuvati dostojanstvo bez obzira na razočarenje. Čak me u jednom momentu pitao i da li ćete i vi napustiti sudnicu nakon što su izašli Muriz i Arijana. Pitao sam ga – otkud vam pravo na takav zaključak?! Odgovorno tvrdim, a dokazi to potvrđuju: Dženan Memić je tu noć ubijen.

Vrijeme koje je proteklo do izmišljene saobraćajne nesreće je vrijeme koje je iskorišteno za montiranje saobraćajne nesreće. Postoje ubice.

Od Perića danas nijednom nismo čuli da je pala optužnica kantonalnog tužilaštva, da su oslobođeni optuženi za saobraćajnu nesreću. Da je Vrhovni sud BiH potvrdio da se nije desila saobraćajna nesreća”, podsjetio je.

Pitanje koje se sad nameće, nastavio je, jeste da li ćemo nakon ovog slučaja kao društvo krenuti u boljem pravcu.

Nije bez razloga Priebe rekao da je ovaj slučaj test za bh. pravosuđe. Za sada, test nije položen. Ne kažem da svi optuženi trebaju biti osuđeni, ali vrijeđaju komentari Perića koji nisu zasnovani na objektivnim dokazima”, ponovio je.

Dodao je da se ne može pomiriti sa stavom koji odudara od sudske prakse.

Navodi da nisu tačne Perićeve riječi da se ne smije desiti nova optužnica.

Arijana Memić: “Sedam godina crkavamo da dođemo do pravde, ovako će biti svima dok je nepravednih sudija”

Arijana Memić, sestra stradalog Dženana Memića, obratila se nakon izricanja presude Zijadu Mutapu i drugima, a koje je sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodilo.

Kazala je da će svima biti ovako dokle god je nepravednih i korumpiranih sudija.

Oni nisu časni, nisu pravedni. A mi ćemo svi, vi, oni, ja doći pred jednog najpravednijeg sudiju. Kada pred njega dođu, teško se njima za ovoliku nepravdu. Sedam godina crkavamo da dođemo do pravde. Dokazi su tu, nisu mediji prenosili svoje želje već dokaze. Ovi ljudi su ovdje jer postoje dokazi. Protiv njih.

Dok je nepravednih sudija, korumpiranih i nesposobnih, ovako će nam svima biti. Svaki put kada su nam poturili nogu, mi smo bili jači. Poručujemo odavde, tek sada će da vide ko smo i šta smo i koliko imamo snage.

Hvala dragom Bogu imamo i mi ćemo istrajati. Molim vas sve da pratite ovaj slučaj do kraja, da pratite našu borbu samo objektivno, kako jeste da prenosite. Javnost molim da ostane uz nas. ovo će biti duga i teška borba, ali nema odustajanja jer kada bismo odustali mi bismo izdali Dženana, a znamo da on vjeruje u nas i nećemo ga izdati”, rekla je Arijana.

Muriz Memić: “Mater svima ko god i šta god pokuša”

Nakon izricanja oslobađajuće presude u predmetu Zijad Mutap i drugi, brojnim okupljenim ispred sudnice Suda BiH, a odakle je izbačen, obratio se i otac tragično stradalog Dženana Memića.

Citirao je Đorđa Balaševića i poručio da porodica neće odustati.

Neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jedinac, mater svima ko god i šta god pokuša. Nisam se razočarao, nije ovo prvi put Sudu BiH da oslobađa optužene.

Ovo je u jednu ruku namjerno urađeno Tužilaštvu BiH. Tužioci su život svoj dali da ovo dokažu. Hvala Gordani Tadić i Milanku Kajganiću”, izjavio je.

Porodica, poručio je, zasigurno na ovome neće stati. Zahvalio se ogromnoj podršci u borbi. Poručio je građanima da ne smiju ostati razočarani.

Poruka ilidžanskim begovima i ratnim profoterima. Doći ćemo po njih sigurno. Ne mogu ubiti a da ne odgovaraju. Još je jak ovaj sistem a samim tim i Branko Perić. Zašto Alisinog oca nikada nije interesovalo ko je ubio Alisu?”, upitao je.

I okupljeni građani su Memiću poručili isto – da nema stajanja.