Inspekcijske kontrole, upozorenja i kazne za nepoštivanje interventnih mjera zbog zagađenja vazduha u KS

Nakon proglašenja epizode Pripravnost, zbog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, nadležni kantonalni inspektori, te policija i uposlenici KJKP “Rad” kontinuirano provode aktivnosti propisane Planom interventnih mjera.

Uz asistenciju pripadnika MUP-a, kantonalna saobraćajna inspekcija provodi pojačane kontrole u zoni A-općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, gdje je zabranjeno kretanje automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, te vozače preusmjerava iz ove zone.

Nakon proglašenja epizode Pripravnost, Inspektorat urbanističko-građevinske, stambene i ekološke inspekcije KUIP-a pokrenuo je postupke inspekcijskog nadzora putem nadležne Kantonalne inspekcije zaštite okoliša i kantonalne urbanističko-građevinske inspekcije.

Inspekcija zaštite okoliša uputila je upozorenje za 82 subjekta koji se nalaze na Listi pravnih i fizičkih lica koja u svojoj djelatnosti imaju emisiju zagađujućih materija u zrak da su obavezni primjenjivati odredbe Plana interventnih mjera od trenutka proglašenja epizode Pripravnost.

U konkretnom slučaju, ova inspekcija kontroliše odredbu Plana kojom je propisano da su od trenutka proglašenja epizode Pripravnost sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije sa Liste, a koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, dužna smanjiti temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2 °C, te preći na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Navedeni pravni subjekti su upozoreni da ukoliko se ne budu pridržavali Plana podliježu sankcijama, shodno odredbama čl. 60. u vezi čl. 41. Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo za koje je predviđena kazna u iznosu 1.000 do 5.000 KM za pravno lice (500 do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu), odnosno 500 do 1.000 KM za fizičko lice“, navode iz KUIP-a.

Pored navedenog, ova inspekcija trenutno prioritetno postupa po prijavama o spaljivanju otpada na otvorenom prostoru ili u postrojenjima koja nisu namijenjena za spaljivanje otpada.

Ovakva nedozvoljena postupanja se kažnjavaju.

U ovom periodu i Urbanističko-građevinska inspekcija vrši pojačan nadzor nad svim objektima u izgradnji za koje je odobrenje za građenje donijelo resorno kantonalno Ministarstvo.

Nadzor nad gradilištima i objektima u izgradnji za koje postupak odobravanja provode općine, vrše nadležni općinski urbanističko-građevinski inspektori.

Od proglašenja epizode Pripravnost, ekipe “Rad”-a intenzivirale su čišćenje i pranje saobraćajnica uz primjenu mokrog postupka kalcij-hloridom, kako bi se spriječilo podizanje prašine u zrak.

Koje se mjere poduzimaju u epizodi “Pripravnost”?

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo prije tri dana zaključilo je da su se stekli uvjeti za proglašenje epizode “Pripravnost” za područje Kantona Sarajevo.

Na mjernim stanicama lociranim na lokalitetima Vijećnice, Vogošće, Ilijaša, Otoke, Hadžića i Ilidže bilježe se prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3).

Najavljene kišne padavine slabijeg intenziteta, tokom dana, neće značajnije utjecati na poboljšanje kvaliteta zraka.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i u naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, sa mogućnošću temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima i vjetrom vrlo slabog intenziteta, koja neće pogodovati kvalitetu zraka.

U epizodi “Pripravnost”, poduzimaju se sljedeće mjere:

– u zoni A, u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, ispod 700 metara nadmorske visine zabranjeno je kretanje automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju MUP-a;

– u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom;

– pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima;

– apeluje se na stanovništvo da smanji broj vozila u prometu korištenjem jednog vozila za više osoba;

– smanjenje temperature za minimalno dva stepena Celzijusa na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti;

– apeluje se na stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, uz podsjećanje da je kažnjivo odlaganje vrelog pepela u kontejnere za komunalni otpad, kao i da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru;

– stanovništvo se upozorava da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima, te se poziva, da u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijavi na eko-telefon 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona;

– upozorenje ustanovama školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja, da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištima škola;

– pojačan inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera;

– pozivaju se pravna lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica;

– primjena ostalih mjera za koje općinske/gradske službe civilne zaštite, kao i Kantonalni štab CZ procijene da mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka.

Tokom trajanja ove epizode zagađenja zraka, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju rizičnim grupama stanovništva-trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju kretanje i boravak vani, a ukoliko je to neophodno, da koriste maske za aerozagađenje.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, naveli su u saopćenju Vlade KS.