Irfan Čengić: “SDP-u će sada pripadati puno veći uticaj u Vladi KS, Schmidt nas vraća u ratno stanje”

Sa 10.296 glasova Irfan Čengić ulazi u Skupštinu Kantona Sarajevo i zastupničku klupu u Parlamentu FBiH mijenja sa kantonalnom.

Čengić je brojem glasova zadovoljan, iako tvrdi da je dijelom i pokraden, i napominje da je sa desetog mjesta na kantonalnoj listi ‘završio kao peti od svih zastupnika SDP-a u BiH’.

Stava je da su teme kojima se bave kantonalne skupštine mnogo bliže ljudima, te se nada da će što prije započeti rad na nekim od predizbornih obećanja – primjerice zakona o sportu ili GSS-u.

Ipak, reklo bi se, nada se i poziciji u Domu naroda FBiH.

Možda ostanem i u federalnom parlamentu kroz Dom naroda, ali o tome će odlučivati kolege zastupnici na glasanju o delegatima o Domu naroda FBiH, što bi se trebalo znati do drugog decembra”, kazao je za N1.

Kada je u pitanju neka izvršna funkcija, dodaje kako bi je prihvatio ukoliko bude predložen, ali da svejedno vjeruje da kroz rad u zakonodavnom organu može mnogo više napraviti.

O konkretnim imenima budućih mandatara u KS, primjerice premijera, još uvijek ne može govoriti, ali napominje da je ‘SDP sada ostvario puno bolji rezultat i da će SDP-u pripadati puno veći uticaj u Vladi Kantona Sarajevo’.

Kada se govori o formiranju vlasti, neizbježan je i komentar na izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a za koje Čengić navodi da su ‘nas vratile u 1994. godinu i poništile sve ono što je OHR dobro uradio ka građanskoj državi’.

Ipak, napominje, važno je razdvajati OHR kao iznimno bitnu instituciju za BiH i rad aktuelnog visokog predstavnika.

Schmidt nas vraća u ratno stanje, ne radi za evropsku i građansku BiH. Država gdje Jevrejima branite da postanu predsjednici ili potpredsjednici FBiH ne može postati članica EU”, zaključio je Čengić.