Majka Nadin Smajlović uz video Sebije Izetbegović: “Prošlo je punih 1.095 dugih dana”

Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin koju su odbili da liječe na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, na društvenim mrežama objavila je emotivnu poruku uz video konferencije za medije direktorice Sebija Izetbegović.

Tada je, podsjetimo, Izetbegović pred medijima pitala ljekare da li je iko spreman da liječi djevojčicu. Odgovor ljekara, ali i samo pitanje Izetbegović, su zgrozili javnost.

Jučer sam skupila na Jezeru sve ljekare i pitala sam ‘ko je od vas spreman da preuzme ovu djevojčicu i da je u buduliječi?’. Niko. Evo svi su vam prisutni svi pedijatri i pitam ih pred ovim mikrofonima ‘ko je spreman da preuzme ovu djevojčicu da je dalje liječi, kad dobijemo lijekove?’ Neka se javi neko“, rekla je tada Izetbegović.

Status Amine Smajlović prenosimo u cijelosti:

“Od tad, do danas prošlo je punih 1.095 dugih dana. Tri godine… Dan koji nam je obilježio život.

Dođeš u svoju kuću, svoju Ustanovu, dovedeš svoje bolesno dijete i doživiš neviđeni šok. Ne znaju, neće i ne daju dalje.

Od tad, do sad nas dvije prošle smo hiljade kilometara, izvadili na litre krvi za pretrage, obavile i bolne i nebolne dijagnostičke metode.

Upoznale divnih ljudi, vratili vjeru u prave ljekare, ostali bez ‘prijatelja’, stekli nove u najvažnijem periodu života.

Nikada naša borba nije prestala, uz liječenje vodimo bitke sa neradom Tužilaštva, indolentnošću Suda, ramena i kičma su nam nikad jača od tapšanja i ‘podrške’. Ali ne odustajemo.

Spremajući se na ko zna koji odlazak u Tursku, na liječenje, poslije tri godine borbe za život i pravdu, poručujem i dobrima i lošima:

Allah je jedan, sve vidi. On će ovo sve, ako Bog da, posložiti. 12.11.2019.-12.11.2022.”, napisala je Smajlović.