Medicinske sestre koje su tukle staricu i ranije prijavljivane za maltretiranje

Nakon što je isplivao jezivi snimak zlostavljanja starice u Staračkom domu “Orenda” u Peći, na kojem se vidi kako medicinske sestre šamaraju stariju ženu i smiju se, medijima se javio muškarac koji je još 2021. godine podnosio žalbe na ponašanje sestara u tom domu.

Kako je naveo, žalbe je slao na adrese dva ministarstva koja nisu reagovala sve dok ovaj snimak nije isplivao u javnost.

Kako tvrdi u razgovoru za medije na albanskom, prijave o nedoličnom ponašanju sestara prema njegovoj rođaci uputio je 20. septembra 2021. godine Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu rada i socijalne zaštite, piše Nova.rs. Tomor Hasani je tada u mejlu naveo da se medicinske sestre nepristojno i ponižavajuće ponašaju prema starima kojima je pomoć potrebna za aktivnosti koje nisu mogli samostalno da obave.

Tamo je bila stacionirana tetka mog oca. Kada su je posjetili deda i baba, kroz priču im je otkrila kako se sestre ponašaju i briznula je u plač“, ispričao je Hasani za kallxo.com.

Priča i da ga, nakon što je poslao mejl Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu, nije kontaktirao niko iz Ministarstva, već je dobio poziv od Antona Rašaja iz Centra za brigu o starima “Orenda“ u Peći.

U razgovoru ga je prekorio što žalbu nije uputio direktno toj ustanovi, već se žalio ministarstvima, a takođe je pokušao da utiče na porodicu te žene da povuku žalbe upućene ministarstvima.

Potom je na Facebook stranici ovog doma objavio demanti ovih informacija, a kako tvrdi muškarac, uticao je na direktne potomke te starice da odbace svoje prijave.

Podsjećanja radi, snimak na kom medicinske sestre maltretiraju stariju ženu, korisnicu ovog staračkog doma, objavljen je na društvenim mrežama i izazvao je lavinu negativnih komentara.

One su privedene, a prvooptužena je u policiji izjavila da je to uradila u samoodbrani.

Otac medicinske sestre koja je fizički napala stariju ženu u Peći, Naim Peljaj, javno se izvinio za poteze svoje ćerke.

On se, u izjavi za Kljan Kosova, takođe javno izvinio porodici Nura iz Đakovice, rekavši da su ga objavljeni snimci strašno pogodili, kao i njegovu porodicu.

Draga porodice i majko borca za slobodu, Taulanta Nure, zahvaljujući čijoj prolivenoj krvi, danas uživamo slobodu. Delimo vašu bol i saosjećamo sa vama u boli koju vam je naša ćerka uzrokovala“, rekao je Peljaj.

Sestrama određen pritvor

Osnovni sud u Peći na zahtjev pećkog Tužilaštva odredio je mjeru pritvora u periodu od 30 dana medicinskim sestrama, koje su prethodno uhapšene u vezi sa slučajem maltretiranja starije žene u Domu za stare u Peći.

Navodi da je njima određena jednomjesečna mjera pritvora nakon što je sudija za prethodni postupak utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinile krivično djelo “napad”, koja se zasniva na dokazima.

Navode i da je pritvor određen, jer postoji rizik od uticaja na svjedoke, ali i rizik od uticaja na žrtvu.

Ujedno, sud je ocijenio i da ukoliko bi one bile oslobođene, postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela ili izvršenja novog.

Uzimajući u obzir način i okolnosti pod kojima je krivično djelo izvršeno, kao i činjenica da u lokalnim medijima kruži informacija da je svjedok koji je podijelio snimak (nasilja nad staricom) dobijao prijeteće poruke, za koje se sumnja da su ih slale okrivljene ili neko u bliskoj vezi sa njima“, navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Peći.

Sud smatra da se nekom drugom mjerom, ne bi pružila odgovarajuća sigurnost za normalan, uspješan i nesmetan razvoj krivičnog postupka i istrage.