Foto: Pexels

Oglasila se Rusija nakon pada raketa u Poljskoj

Ministarstvo odbrane Rusije oglasilo se nakon pada raketa u Poljskoj.

Iz ruskog ministarstva navode:

Rusija nije izvela nikakve napade na mete u blizini poljsko-ukrajinske granice“, saopćilo je u utorak ministarstvo obrane u Moskvi, nakon izvješća da je ruski projektil pogodio selo Przewodow i ubio dva civila.

Fragmenti projektila, čije su fotografije s mjesta događaja objavili poljski mediji, rakete nemaju nikakve veze s ruskim oružjem”, saopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Podsjetimo, u američkom ministrastvu odbrane održana je konferencija za novinare povodom pada dvije rakete na teritoriju Poljske.

Pentagon je naveo da su SAD “svjesne izvještaja štampe u kojima se navodi da su dvije ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske blizu granice sa Ukrajinom”, ali trenutno nemaju informacije koje bi potvrdile te izvještaje.

Ipak, vrijedi naglasiti da je visoki američki obavještajni zvaničnik izjavio je da su ruski projektili pali u Poljsku, članicu NATO-a, i da su tom prilikom dvije osobe poginule, prenosi AP.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler nije odmah potvrdio informaciju, ali je rekao da najviši zvaničnici zemlje održavaju hitan sastanak zbog “krizne situacije”, navodi AP.

Poljski mediji javili su da su dvije osobe poginule u utorak popodne nakon što je projektil pogodio oblast gdje se sušilo žito u Pševodovu, poljskom selu blizu granice sa Ukrajinom.

Poljski premijer sazvao je hitan sastanak vladinog Komiteta za bezbjednost i odbranu, saopštio je njegov portparol.

U međuvremenu stigla je i prva reakcija iz neke od NATO članica, konkretnije Estonije.

Najnovije vijesti iz Poljske su veoma zabrinjavajuće. Blisko se konsultujemo sa Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Potpuno smo solidarni sa našim bliskim saveznikom Poljskom”, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova ove baltičke zemlje.