Foto: FK Željezničar

Oglasili se iz FK Željezničar povodom gradskog derbija: “Pozivamo na regularnost prvenstva”

Narednog vikenda na stadionu Bilino polje trebao je biti odigran najveći bh. derbi, onaj između Sarajeva i Željezničara.

Ipak, on je prošle sedmice odgođen za proljeće kada bi trebala biti kompletirana rekonstrukcija travnjaka stadiona Asim Ferhatović – Hase.

Iz FK Sarajevo su istakli kako je meč odgođen isključivo zbog sigurnosnih razloga, te bojaznosti kako bi se u Zenici mogle sukobiti tri navijačke skupine: Horde zla, Manijaci i Robijaši.

Ipak, iz tima sa Grbavice nisu istog stava, te se protive odgađanju susreta.

Tako su se javnosti obratili saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

“Slijedom pisanja nekolicine bh. medija o navodnoj odluci Takmičarske komisije NS/FS BiH koja se odnosi na odgađanje utakmice između FK Sarajevo i FK Željezničar, rukovodstvo FK Željezničar izražava neslaganje sa ovakvim eventualnim scenarijem.

FK Željezničar obavještava javnost da Klub nije tražio odgodu utakmice niti se slaže sa istom, te smatra da bi se eventualnom odgodom utakmice za proljeće dovela u pitanje regularnost prvenstva. Ovaj stav posebno baziramo na zvaničnim propozicijama takmičenja koje u članu 13 stav 2 vrlo jasno definišu da u slučaju odgode utakmice zbog pismenog zahtjeva nadležnog policijskog organa, ‘odlaganje utakmice može trajati najduže do deset dana u odnosu na rasporedom utvrđeni termin’.

Također, vrlo bitna činjenica je i ta da FK Sarajevo, za razliku od FK Željezničar, na proljeće neće igrati utakmice Kupa Bosne i Hercegovine što naš Klub dovodi u otežavajući i nepovoljan položaj. Nekoliko je realnih opcija za odigravanje utakmice i pozivamo nadležne da se ispoštuje kalendar takmičenja koji su klubovi dobili na početku sezone.

FK Željezničar se obratio NS/FS BiH sa upitom vezanim za dolazak gostujućih navijača na pomenuti derbi jer postoje svi preduslovi da Sarajevo i Željezničar igraju pred punim tribinama i opravdaju epitet najveće utakmice u BiH.

Podsjetimo, u maju ove godine organizovana je utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovine na istom stadionu u istom gradu uz prisustvo obje navijačke grupe, te odigravanje utakmice niti u jednom momentu nije dovedeno u pitanje.

Iskreno se nadamo da će nadležni donijeti najbolju odluku za regularnost Premijer lige BiH.”