Paprene kazne za one koji budu dizali cijenu peleta

Odlukom Vlade Republike Srpske o privremenom ograničenju cijene peleta, koja stupa na snagu krajem iduće sedmice, predviđene su oštre kazne za firme koje se ne budu pridržavale propisane cijene.

Tako je za firme predviđena kazna od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorna lica od 5.000 do 10.000 maraka, piše Capital.

Vlada RS juče je donijela odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta, a ona je već danas objavljena u Službenom glasniku.

Tom odlukom cijena peleta je do kraja marta naredne godine ograničena na 480 KM plus PDV po toni.

Najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 480 КM plus PDV u trgovini na malo po toni u svim pakovanjima. Inspekcijski nadzor nad primjenom ove odluke vrši Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave“, navedeno je u odluci.

Kazne koje je Vlada propisala za one koji se ne budu pridržavali ove odluke idu i do 20.000 KM.

Pored novčane kazne, odlukom je propisano i da će se firmama za koje se utvrdi da su prekršile odluku oduzeti imovinska korist ostvarena izvršenjem prekršaja.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da je ova odluka usaglašena i sa proizvođačima peleta, ali i sa Vladom FBiH koja će bi trebala donijeti identičnu odluku.

Cijena peleta proteklih mjeseci išla je i do 750 KM sa tendencijom daljeg rasta.

Zbog toga su se u problemu našli brojni privrednici, ali i domaćinstva koja su se grijala na pelet s obzirom na to da im je grijanje poskupjelo i do 150 odsto.