Počelo cijepljenje protiv sezonske gripe u FBiH

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH poziva stanovništvo da se cijepe protiv sezonske gripe, posebice osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.

Zainteresirani se mogu cijepiti protiv sezonske gripe, svakog ponedjeljka i petka u periodu od 9.00 do 15.00 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, u obje organizacione jedinice – Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru – Vukovarska 46 (Epidemiološka ambulanta, 036/382-106) i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu- Titova 9 (Epidemiološka ambulanta, 033/564-639).

Akcija će trajati do isteka zaliha cjepiva”, navodi se.

Kako podsjećaju, cijepljenje protiv sezonske gripe je jedini pravi vid zaštite te se posebno preporuča osobama koje imaju povećan rizik od komplikacija ove bolesti.

Osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnicima u domovima za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika, osobama s kroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.

U slučaju da se osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja, ne može cijepiti (kontraindikacija) umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.). Cijepljenje protiv sezonske gripe preporuča se i zdravstvenim radnicima i trudnicama”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.