Pravda za Dženana: “Svaka vaša podla laž je nas ojačala još više, mislili ste da će slučaj pasti u zaborav”

Grupa “Pravda za Dženana” sinić se oglasila na društvenim mrežama pred presudu koja u Sudu Bosne i Hercegovina treba da bude donesena sutra 24. novembra.

Podsjetimo, prošle sedmice završeno je iznošenje završnih riječi i zakazano izricanje presude.

Status grupe prenosimo u cjelosti:

“Niste nam vjerovali 2016. godine kada smo vam rekli da se nećemo umoriti, da ćemo dokazati da je naš Dženan ubijen, a niste nam vjerovali ni svih godina poslije.

Mislili ste da će slučaj, kao i mnogi drugi ranije, pasti u zaborav. Mislili ste da će vaše bljuvotine i laži o Dženanu, o nama, o samom događaju, umoriti građane i medije, a na koncu i nas.

Međutim, postigli ste upravo suprotno.

Ova stranica je nastala 17. februara 2016. godine. Na dan Dženanove dženaze. Na dženazi je bilo hiljade ljudi, mirno, dostojanstveno u tišini.

Pružili su tada, svaki pomalo svoje snage babi koji je sina spuštao u mezar, pri tome se hrabro držeći uspravno.

U toku ovih 6 godina i 9 mjeseci od tada, sve je više bilo onih koji su spremni podijeliti malo svoje snage sa babom Murizom, podržati borbu, razumjeti bol.

Mislili ste da ćemo nakon ovoliko vremena – a vjerovatno ste to očekivali i ranije – stati, posustati.

Ali nismo. Baš suprotno. Svaka vaša podla laž je nas ojačala još više. Jer ima nešto što vi niti poznajete, niti shvatate bit toga.

Ljubav. Ljubav ste zaboravili. Ljubav oca i majke, ljubav sestre, ljubav kćerke, rodbine, mnogobrojnih prijatelja, ljubav običnih ljudi prema običnom, nevinom čovjeku širokog srca.

Ljubav prema veselom, nasmijanom, pametnom, vrijednom i kulturnom Dženanu Memiću.

I zbog te ljubavi mi nastavljamo, kakva god presuda bude. A mi smatramo da dokazi protiv ove prve petorke govore dovoljno. Zato znajte, bilo bi dobro da nas ovaj put ozbiljno shvatite.

Nismo se umorili! Nećemo se umoriti! Ima vas još… I većih i jačih od ovih. Pa i vama poručujemo: Bit’ će pravde za Dženana Memića”, napisali su na Facebooku.

Šta se dešavalo na posljednjem ročištu?

Odbrane bivšeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i Muamera Ožegovića zatražile su prošlog četvrtka oslobađajuću presudu, ocijenvši da Tužilaštvo nije dokazalo njihovu odgovornost ni na nivou indicija.

Oni su sa Zijadom Mutapom i njegovom kćerkom Alisom Ramić optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa.

Tužilaštvo nije dokazalo kada i kako je formirana organizovana kriminalna grupa… Nije ponudilo dokaze u vezi sa ciljem. Koga da štite?… Nije bilo cilja da se lažno predstavlja saobraćajna nezgoda”, kazao je branilac Dupovca Ermin Gačanović.

On je kazao da iz dokaza proizilazi da je Dupovac o svim saznanjima tokom istrage obavještavao pretpostavljene i da je uviđajna ekipa na čelu sa tužiocem kvalifikovala djelo.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je pogrešno pokušavalo predstaviti da je Dupovac znao da zeleni “reno clio” nije učestvovao u nezgodi.

Naveo je da je optuženi djelovao na osnovu prikupljenih tragova zelene boje na mjestu događaja i informacija da je mali zeleni auto koristio bivši momak Alise Ramić.

Odbrana je kao nedokazane odbacila i navode optužnice da je Dupovac nezakonito postupao prilikom izuzimanja snimaka iz objekata, kao i da je bacio određene dokaze.

Nema dva izuzimanja snimaka kako Tužilaštvo tvrdi nego jedan i on i danas postoji”, rekao je Gačanović.

On je istakao da je pravno neodrživa optužba da je Dupovac pristupio organizovanoj kriminalnoj grupi i pružio pomoć učiniocu krivičnog djela.

Nije poznat učinitelj kojem bi Dupovac pomogao niti djelo koje je počinio”, kazao je branilac.

On smatra da je, suprotno završnoj riječi Tužilaštva, pravnu nesigurnost izazvalo postupanje tužioca u ovom predmetu.

Dupovac je u završnim riječima kazao da je uhapšen i držan u pritvoru na osnovu nezakonito snimljenog telefonskog razgovora, što je učinio svjedok M-2.

Bio sam u pritvoru bez ikakvih dokaza… zato što su neki bili nezadovoljni dokazima, zato što su ubijedili građane da smo svi mi koji smo bili u istrazi kriminalci…”, kazao je optuženi.

On je dodao da zbog straha koje je nametnulo Tužilaštvo i “medijskog linča” nije pozvao nijednog svjedoka tokom dokaznog postupka.

Odbrana Barića govorila je o kršenju pretpostavke nevinosti i proceduralnim prevarama. Branilac Kardrija Kolić kazao je da je 2016. izbačeno djelo pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, a da je sada u zakonu predviđeno djelo primanje nagrade ili trgovina uticajem.

Kako je naveo, u ovom predmetu nema ni indicija da je neko nekome dao nagradu.

Kolić je naglasio da je Barić postupao po pravilima struke i uputama tužioca kada je sačinio dvije službene zabilješke i izuzeo garderobu oštećenih.

On je naveo da je Ramić bila u jakni i farmerkama kada je te noći šetala sa Memićem, a da su na majci, koju prema optužnici Barić nije izuzeo, mogle biti samo kapljice krvi koje su pale sa njene kose.

Ova optužnica je akt pravnog nasilja, prije svega nad porodicom Memić”, rekao je Kolić i dodao da Tužilaštvo daje lažnu nadu porodici da će rasvijetliti slučaj.

Barić je kazao da je radio svoj posao, a ne vodio svoju privatnu istragu kako se čini po optužnici.

Odbrana Ožegovića je ocijenila da nije dokazano da je optuženi izbrisao dio snimka sa nadzorne kamere hotela “Crystal”. Branilac Edin Šećerbegović je kazao da su svjedoci potvrdili da su u hotelu, osim Ožegovića, radila još tri recepcionera, a da je sistem za nadzor stajao na recepciji i da su mu imala pristup i druga lica.

Dodao je da nije utvrđeno kada je snimak izbrisan, a da su se između dva dolaska policije recepcioneri promijenili po dvije smjene.

Šećerbegović je napomenuo da je Odbrana pokazla da snimci sa kamere hotela imaju lošu rezoluciju, a da je jedan od svjedoka rekao da se ne bi mogla vidjeti ni tablica od vozila koje je prošlo.

Emotivno obraćanje Arijane Memić: “Dabogda svijet propao ako ne bude pravde!”

Sestra pokojnog Dženana, Arijana Memić, pozvala je cjelokupnu bh. javnost da porodici pruži podršku na taj dan, istaknuvši i svoju ogromnu zahvalnost na činjenici da u osam teških godina nisu bili sami.

Teško nam je kako se bliži kraj i izricanje presude, ali vjerujemo da će pravda konačno da pobijedi. Uz pomoć svih vas stigli smo ovdje gdje jesmo nakon skoro osam godina.

Već imamo najavljene dolaske na izricanje presude, pozivam cjelokupnu javnost da bude sa nama i da bude podrška. Dabogda svijet propao ako pravde ne bude!”, poručila je Dženanova sestra ispred Suda Bosne i Hercegovine.

Dodala je kako će svi detalji vezani za izricanje presude, a što je zakazano za naredni četvrtak u devet sati, biti objavljeni na stranici Pravda za Dženana Memića.