Predmet “Dženan Memić”: Muriz i Ifet Feraget iznijeli završne riječi, odbrana traži oslobađajuču presudu

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, Odbrane Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić zatražile su oslobađajuću presudu, ocijenivši da je ovaj predmet izazvao pravnu nesigurnost.

Završne riječi iznijeli su advokat porodice Memić Ifet Feraget, Muriz Memić, otac stradalog Dženana, te odbrana optuženih Zijada Mutapa i Alise Ramić.

Osim njih u ovom predmetu se sudi i dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te radniku hotela “Kristal” Muameru Ožegoviću.

Ifet Feraget je rekao da je ovo četvrta završna riječ za isti slučaj, nakon dvije u Kantonalnom sudu u Sarajevu i jedne u Vrhovnom sudu FBiH.

Kažu da se duša najbolje liječi u vremenu provedenom s djecom, a Muriz Memić nema tu priliku”, kazao je Feraget.

Dokazi tužilaštva pokazuju da su optuženi učestvovali u prikrivanju ubice, istakao je Feraget.

Podsjetio se na vrijeme kada se uključio u ovaj slučaj, a kako je naveo, mnogi su mu govorili da se ubica ne može otkriti kada policija to prikrije. Zašto se još uvijek ne zna ime ubice leži prikrivanju, smatra Feraget.

Osvrnuo se Feraget i na šest vještaka, od kojih su dva bila iz medicinske struke, dva saobraćajne i dva mašinske struke te da su svi rekli da nije bilo saobraćajne nesreće.

Podsjetio je i da je podnio krivičnu prijavu protiv 49 poznatih osoba i određenog broja N.N. lica vezano za ovaj slučaj, a da ih danas u sudnici sjedi pet i da ih je devet pod istagom.

Ifet Feraget je istakao da ovaj slučaj nije važan samo zbog javnosti, nego i zbog toga što se o njemu oglasio tadašnji komesar EU za proširenje Johanes Han, koji je poručio da se svi nadležni bez odgode trebaju uključiti u ovaj slučaj i slučaj “Dragičević” te da će poslati specijalnog izaslanika za pravosuđe.

Podsjetio je i da je ambasador Hrvatske u BiH rekao da je bitno šta će članice Evropske unije poduzeti da bi u BiH vladala vladavina prava te da je o ovom slučaju izvještavao čak i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Advokat porodice Memić je podsjetio da se za Alisu Ramić, tada Mutap, navelo da drži dva telefona na mjestu nesreće, dok se Dženan Memić gušio u vlastitoj krvi.

Dodao je i to da je Murizu Memiću doktor Alija Čeljo, koji je operisao Dženana Memića, rekao da nije riječ o saobraćajnoj nesreći obzirom na to kakve su povrede te da Alisa Ramić, tada Mutap i njena majka lažu.

Kazao je da je svjesno i voljno se postupalo kod nabavke Renaulta Clio, koji nije bio na mjestu nesreće, što pokazuje jasan umišljaj.

Negirao je i navode iz dnevnika Zijada Mutapa gdje je navedeno da su sporne noći Alisa Ramić, tada Mutap i Dženan Memić bili zajedno, nego su bili u svađi i da su se sreli pred MUP-om na Ilidži.

Feraget je govorio i o navodima da je Alisa Ramić tu noć koristili staru Nokiu njene prijateljice i kazao da taj mobitel nikad nije izuzet, ali i to da je Zijad Mutap u roku od pet minuta došao na mjesto nesreće.

Osvrnuo se i na to da je svjedok Edvin Avdić rekao da je optuženi Josip Barić rekao da Alisa Ramić, tada Mutap, “sve zna i da je do nje”. Onda se osvrnuo i na navode iz dnevnika da su Romi dobili 200.000 KM da priznaju, te kazao da su u ranijem postupku rekli da ništa ne znaju jer nisu dobili zaštitu koju su tražili.

Pitao je i to kako je moguće da se došlo sa tri komadića stakla sa mjesta nesreće na 80.

Feraget je poručio i da odbrana nije iznijela niti jedan dokaz vezano nezakonito pribavljanje snimaka videonadzora od strane policajca Hasana Dupovca.

Onda se osvrnuo i na navodnu amneziju Alise Ramić, tada Mutap, na šta je kazao da se događaj desio 8. februara, a prvi nalaz je bio tek od 3. marta te upitao zašto se insistiralo na novom nalazu ako je već bilo dovoljno podataka.

Podsjetio je i na svjedoka Elmedina Konakovića, koji je napravio zabilješku u hotelu Kristal te pojasnio kako je nekoliko puta nestalo struje i da su snimci videonadzora iz ovog hotela nestalo.

Muriz Memić, otac stradalog Dženana je kazao da je on običan čovjek, a da mora voditi istragu. Kazao je da mu se Zijad Mutap kleo da ne zna ko je počinitelj i da ga nije zanimalo ko je povrijedio njegovu kćerku te da je zbog toga istraga otišla u drugom smjeru.

Otac stradalog mladića je kazao da Alisa Ramić, tada Mutap, zna ko je ubica, a da su se zbog nje svi počinili ova djela i da je “ona zavrtila sistem” te da sedam godina šuti.

Sedam godina me drži to što sam jednom sanjao Dženana koji mi je rekao ‘Jara, pometi ovo’“, bio je emotivan Memić te zamolio sudije da sude prema dokazima.

Nina Kisić, advokatica Zijada Mutapa, kazala je da traži oslobađajuću presudu i kazala da je ovaj predmet unio pravnu nesigurnost kada “se može prema ovakvim dokazima podići optužnica”.

Kazala je da su tužioci iznijeli brojne netačne podatke. Kaže da odbrana nema taj teret da van svake sumnje dokaže nevinost, a na drugoj strani tužioci imaju teret da van svake sumnje moraju dokazati da su krivi što, prema njenom mišljenju, nisu uspjeli.

Smatra da su postojale nezakonitosti pri prikupljanju dokaza, a da je mnošto dokaza irelevantno.

Kisić je kazala da se vodila medijska kampanja protiv optuženih i sudija te da se otvaranje istrage spektakularno medijski najavljivano.

Za nalaze vještanja telefona kazala je da nisu istiniti, a i da su tužioci u završnoj riječi iznijeli mnogo netačnih navoda. Osvrnula se i na to što su tužioci rekli da je Zijad Mutap prisustvovao saslušanju Alise Ramić, tada Ramić, za šta kaže da se to ne navodi u zapisniku te da postoje i brojni pogrešni datumi.

Kazala je i da je izuzimanje Renaulta Clio imalo saglasnost, iako su tužioci govorili drugačije. Navela je i da nije tačno da je potres mozga uvijek teška tjelesna povreda te da je život Alise Ramić “razoren javnim kampanjama”.

Nakon toga je govorio Goran Dragović, advokat optužene Alise Ramić, koji je također kritikovao medijsko izvještavanje.

Govoreći o jednom dokazu kazao je da to javnost “nikad nije čula, niti će čuti”, jer se Alisa Ramić tumači kao oličenje zla. Dodao je i da su Zijad Mutap i Alisa Ramić mjesecima prisluškivani bez rezultata, a da se istraga vodila i preko Facebooka.

Onda je kazao da Alisa Ramić, tada Mutap, nije tvrdila da je riječ o saobraćajnoj nesreći te da stoga nema smisla da ona plaća nekoga da tvrdi da je to nesreća.

Interesantno je da je Goran Dragović na različit način od Tužilaštva tumačio nalaz vještaka medicinske struke Kučukalića, za kojeg su tužioci govorili da je rekao da Alisa Ramić, tada Mutap, nije imala amneziju, a tada se još jednom osvrnuo na medije:

Žele vas dovesti u zabludu, časni sude, a za javnost smo već navikli, oni su sedam godina u zabludi“.

Dragović je kazao da Tužilaštvo nije dokazalo da je Alisa Ramić lažirala amneziju te dodao da ako nešto ona skriva priznala bi kada je bila uhapšena u petom mjesecu trudnoće. Nakon toga je kazao da se sudi, a ne zna se koje je djelo i kome je pomognuto te da se ovo ne smije nikome ponoviti.

Na kraju je citirao jedan dio iz knjige Petra Petrovića Njegoša “Gorski vijenac”.

Suđenje se nastavlja za sedam dana, a tada će završne riječi iznijeti odbrana Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.