Preminuo glumac Davor Janjić poznat po ulozi Nihada u “Ovo malo duše”, mnogi se opraštaju od velikana glumišta

Davor Janjić, jedan od velikih jugoslovenskih i sarajevskih glumaca preminuo je u 54. godini u Beogradu.

Ostat će zapamćen po nizu briljantnih uloga, među kojima se izdvajaju uloge u filmovima “Čaruga” Rajka Grlića i “Ovo malo duše” Ademira Kenovića gdje je glumio Nihada Halilovića.

Upravo je ostao najzapamćeniji po kultnoj rečenici iz filma “Ovo malo duše” kada je rekao: “Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže”.

Davor Janjić bio je jedan od najtalentovanijih mladih glumaca bivše Jugoslavije. Značajne uloge ostvario je i u filmovima “Pijetlov doručak”, “Ono malo duše”, “Život sa stričekom”, “Čaruga”, “Belle Epoque”, “Outsider” i “Duhovi Sarajeva”, a igrao je i u filmovima “Kuduz”, “Savršeni krug”, “Praznik u Sarajevu”.

Rođen je u Tuzli 18. novembra 1969. godine, a na Akademiji u Sarajevu je studirao filmsku glumu u Studiju za mlade glumce. Bio je član otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu.

Enis Bešlagić: “Otišao si kao dobri duh svog Sarajeva”

Glumac Enis Bešlagić oglasio se na svom Instagram profilu povodom smrti Davora Janjića.

Njih dvojica su zajedno glumila u filmu “Duhovi Sarajeva”

Otišao si kao dobri duh svog Sarajeva i obilježio zauvijek našu mladost svojim ulogama, kao i našim druženjem u ovim vremenima koja svaki dan odnose takve dobre duhove iz naših života.

Hvala za uspomene i sve ono što nas spaja u dobru. Davor Janjić je onaj zbog kojeg su se mnoge generacije mladih ljudi odlučile baviti glumom, a početak je i film ‘Ovo malo duše’ kojem je on utkao svoju duh. Zato putuj dobra dušo, dobri brate moj…

‘Duhovi Sarajeva’ ostaju kao naš neizbrisiv trag…. Dok Miljacka protiče, ja ću te voljeti…. Putuj u vječnost svoju i pronađi istinski mir. Saučešće porodici i svima onima koji su te osjećali svojim“, poručio je Bešlagić.

Bešlagić je objavio i nekoliko fotografija sa preminulim glumcem.

Danis Tanović: “Putuj generacijo, laka ti zemlja”

Mnogi se opraštaju od Janjića, a među njima je Danis Tanović.

Umro je Davor Janjić. Znali smo se čitav život i iako nikad nismo radili zajedno cijenio sam njegov talenat.

Putuj generacijo, laka ti zemlja“, poručio je reditelj