Prevare pacijenata provjerava i Ured za borbu protiv korupcije KS: Skupe lijekove izdavala apoteka iz Bugojna?

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo formirao je predmet zbog afere koja trese zdravstveni sektor, a odnosi se na upisivanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove pacijentima u KS.

Potvrdio je to jučer Erduan Kafedžić, šef Ureda.

Nekoliko prevarenih pacijenata otkrilo je za Al Jazeeru da su njihove knjižice zloupotrijebljene kako bi se podizali skupi lijekovi, odnosno neko je na njihovo ime, uz lažnu dijagnozu, propisivao lijekove te ih uzimao u apoteci, najvjerovatnije, za preprodaju.

Podsjetimo, sve je izašlo u javnost nakon što je Sarajlija Erol Prašljivić, koji je u jedan dom zdravlja došao zbog promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu, piše Avaz.

Iz JU Dom zdravlja KS tvrde da je za posljednjih godinu zabilježeno više ovakvih slučajeva s više različitih imena ljekara za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifre kojima pristupaju sistemu.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS istakli su kako se ranije prijavljenim slučajevima bavi Tužilaštvo, ali i da su u posljednjih nekoliko dana primili još dvije nove prijave, od kojih se jedna odnosi na slučaj Erola Prašljivića.

Tvrde da je riječ o jednom ljekaru, a da su svi recepti realizirani u istoj apoteci. Saznajemo da je riječ o apoteci koja se nalazi u Bugojnu, Srednjobosanski kanton.

Provjerava se je li riječ o jednom ljekaru ili ih je bilo više. Jedan od ljekara, koji je i prijavljen, dolazi iz općine Centar, tačnije naselja Kobilja Glava.

Njegovo ime zbog istrage za sada nije otkriveno. No, navodno je to radio godinama.

Ponovo se u petak oglasio i Zavod za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, nakon vijesti o zloupotrebi lijekova prilikom propisivanja.

Informacioni zdravstveni sistem je u potpunosti siguran te na osnovu dosadašnjih prikupljenih podataka činjenično stanje ukazuje na to da se radi o klasičnoj zloupotrebi ovlaštenja pristupa sistemu od ljekara propisivača, kao i namjernim ili dogovorenim propustima prilikom izdavanja lijekova u jednoj od ugovornih apoteka“, navedeno je.