U Mostaru i Bihaću zapaljene svijeće i odata počast žrtvama Vukovara

Svetom misom i paljenjem svijeća građani Mostara i na 31. godišnjicu stradanja iskazali su poštovanje žrtvama koji su dali živote za odbranu grada Vukovara.

Svijeće su tradicionalno zapaljene u Vukovarskoj ulici, uz molitvu nakon mimohoda.

Svake godine hrvatski narod diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine – tamo gdje živi, obnavlja sjećanja na taj strašan dan. To je dan kada se sjećamo pokolja u Škabrnji i pada Vukovara.

Teška tragedija hrvatskog naroda i trenutak u kojem se činilo da se povijest ponavlja. Pogubljenja hrvatskih ljudi nakon Blajburga. To je značilo tjeskobu i strah za vlastitu egzistenciju”, izjavio je Marko Tokić.

Teško je izreći da neko mora ići u smrt. Da nema dijaloga, da se ratom mora rješavati situacija. I na našim prostorima u Bosni i Hercegovini je nažalost bilo isto. Treba rješavati mirnim putem, dijalogom. Bolji način naći. Rat nikom nije donio sreću”, smatra Zdravka Škegro.

Svijeće zapaljene i u Bihaću

U organizaciji Gradske uprave Bihać, Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” i Župnog ureda sv. Ante Padovanskog večeras je na platou Crkve sv. Ante Padovanskog paljenjem svijeća i molitvom za duše žrtava obilježena 31. godišnjica od pada Vukovara i zločina nad civilnim stanovništvom tog grada.

U skladu sa civilizacijskim normama svake godine obilježavamo tužne godišnjice stravičnih zločina nad civilnim stanovništvom u našoj zemlji, kao i susjednoj Republici Hrvatskoj.

Mi večeras šaljemo iz Bihaća poruku da se ovakvi zločini nikada neće zaboraviti, a isto tako šaljemo poruku da su suživot, tolerancija i međusobno uvažavanje nešto što je garant opstanka Bihaća i Bosne i Hercegocine“, poručio je Elmedin Mehadžić uime Gradske uprave Bihaća.

Iz Bihaća je večeras odaslana poruka Vukovaru i Vukovarčanima da Bihać i Bišćani razumiju tragediju koja im se dogodila prije 31 godinu, kada je grad heroj Vukovar ali i Škabrnja doživjeli neviđenu tragediju i jedan od najvećih masovnih zločina koji su se dogodili na tlu Evrope nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Mali broj branitelja Vukovara suprostavio se daleko većem neprijatelju kojeg je činila tadašnja Jugoslavenska armija i tamošnje srpske paravojne formacije.

Nažalost, nakon 87 dana nadljudske borbe Vukovar je pao, ali taj pad je još jedanputa osnažio vjeru da Evropa može biti bolja i evo 31. godišnjica ovdje iz Bihaća koji zna šta znači biti u okruženju jer i Bihać je tisuću dvijesta i jedan dan bio u okruženju u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95. godine“, poručio je dr.sci Franjo Jurić povijesničar iz Bihaća.