Sarajlije se i jutros guše u smogu, glavni grad BiH i danas među najzagađenijima

Građani Sarajeva i jutros se guše u smogu, što uopšte nije nova vijest jer smo odveć navikli na zagađenje u zimskim mjesecima obzirom da se skoro pa ništa ne radi na prevenciji.

Dolaskom hladnijeg vremena javljaju se problemi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, zbog kojih se ne preporučuju duža zadržavanja na otvorenom.

Prema podacima švicarskog portala IQAir, koji je specijaliziran za praćenje nivoa zagađenosti zraka u gradovima svijeta, Sarajevo je ponovo među najzagađenijim gradovima.

Trenutno je glavni grad Bosne i Hercegovine na 11. mjestu, ali je zrak koji udišu Sarajlije ocijenjen kao nezdrav – nalazi se u indeks zoni 151-200. To je opet značajno poboljšanje obzirom da je glavni grad BiH jučer bio na drugom mjestu.

Magla probleme pravi i vozačima, kojima je smanjena vidljivost, pa se upozoravaju da voze pažljivije. Inače, najzagađeniji grad trenutno je Karački u Pakistanu (193), a prate ga indijska Kolkata i Delhi.

Gdje je najveće zagađenje u Sarajevu?

Najzagađeniji zrak u Sarajevu zabilježen je na Otoci gdje indeks kvaliteta zraka iznosi 162, zatim Ilidži sa indeksom 153. Rezultati s obje ove mjerne stanice označeni su kao nezdravi.

Zatim slijede Ambasada SAD i Bjelave gdje je zrak nezdrav za osjetljive grupe.