SDA: “Subvencioniranog grijanja nema jer je rasipnička vlast Trojke dotakla budžetsko dno”

Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao kako budžet ne može podnijeti još jedno subvencioniranje cijena plina oglasili su se iz Stranke demokratske akcije.

Iz sarajevskog ogranka SDA ističu da su ranije zvaničnici Trojke ponavljali kako novca u Kantonu Sarajevo ima dovoljno, a da premijer Edin Forto izjavljuje da su ta vremena prošla i da “u budžetu KS nema prostora za subvenciju gasa i kako taj novac ne postoji”.

Obznana da je rasipnička vlast dotakla budžetsko dno, dolazi u trenutku najveće energetske krize i rasta cijene ruskog plina, kada je podrška građanima potrebnija nego ikada.

Iako su iz EU cijelo ljeto stizala upozorenja, a zatim i hitne uredbe za olakšavanje visokih cijena energije, premijer Forto saopćio je kako će umjesto uvođenja dodatnih subvencija za građane, vlast ukinuti i dosadašnje subvencije, koje su bile uvedene kao mjera zaštite zraka i okoliša u Kantonu Sarajevo“, istakli su iz SDA.

Naglašavaju kako “finansijski slom” vlade Trojke dolazi nakon usvojenog rekordnog iznosa budžeta i trostrukog porasta zaduženosti Kantona Sarajevo.

Dok su građani KS poreskim sredstvima rekordno napunili budžetsku kasu, Trojka je svo ljeto ‘svirala’. Samo za naizmjenične i nepotrebne ministarske ekskurzije na EXPO sajam, vlast je potrošila preko 4 miliona KM. Kada je na vrata građana KS pokucala zima, umjesto da ‘zapjeva’, premijer Forto odlučio je ‘smotati kablove’“, poručili su.

SDA od nove skupštinske večine traži da se ublažavanju posljedica energetske krize i briga o kvaliteti zraka u Kantonu Sarajevo, pristupi odmah jer novca ima, ali ga treba znati rasporediti.

Podsjetimo, Forto je istakao kako je “energetski udarac” doživjela cijela Evropa, a da će kriza pogoditi i veći dio svijeta.

Mi smo što se tiče siromaštva, najugroženije već pomogli. Ove godine sigurno smo im nadoknadili rast troškova energije. Pokušavam reći da su u ostatku Evrope udvostručeni računi za energiju. Udarac na primanja je univerzalan u Evropi zbog brutalne agresije Rusije na Ukrajinu.

Zbog toga mislim da je zima veliki izazov, ne samo za kantonalnu vladu, već za federalnu, državnu, Veoma je bitno da se što prije okrenemo građanima i vidimo kako im možemo pomoći“, naglasio je.

Kantonalni premijer komentirao je i problematiku subvencioniranja gasa iz sredstava budžeta KS.

Po svemu što znam, u budžetu za Kanton Sarajevo nema prostora za subvenciju gasa do one mjere do koje bi građani osjetili.

Posebno imajući u vidu da je gas od prošle godine do danas udvostručio svoju cijenu, a od proljeća je poskupio preko 30 posto. To su desetine i desetine miliona maraka koje trenutno ne postoje u budžetu“, kazao je Forto tokom gostovanja u programu TV Sarajevo.

Forto je istakao i kako je Vlada Kantona Sarajevo prošle godine subvencionirala cijene gasa, ali da su to bila “druga vremena”.

Obaveze koje je Vlada KS, odgovorno upravljajući budžetom, već odredila za neke namjene, se izvršavaju i to vrlo dobro. Bitno je da se kaže da 12 prosječnih plata prima svaka majka za novorođenče.

Ne pokušavam reći mora jedno ili drugo, već da je niz takvih stvari koje su sada zakon. Mi smo izmjenom zakona se obavezali na to, ne postoji zakon u kojem bi mi mogli finansirati rast cijena plina“, zaključio je.