Semir Efendić: “Ovo je prilika da BiH krene ubrzanim putem, a stajala je decenijama”

U prostorijama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak lidera stranaka koji čine Osmorku.

Na sastanku je finaliziran Sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

Sporazum predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije sa drugim strankama.

Dokument sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period od 2022. do 2026. godine.

Na osnovu preliminarnih dogovora u petak, 25. novembra, u Parlamentu Bosne i Hercegovine sporazum će potpisati u ime Osmorke Nermin Nikšić i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i lider HDZ-a BiH Dragan Čović na Dan državnosti će potpisati program za formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, rekao je nakon sastanka predsjednik SBiH Semir Efendić.ž

Kao što je poznato, vođeni su razgovori oko usaglašavanja programskog dokumenta. 25. novembra, na Dan državnosti BiH, će biti potpisan u Parlamentu Bosne i Hercegovine. To je okvirni dokument. Ima tri oblasti: euroatlanske integracije, pravna država i socio-ekonomske mjere“, rekao je Efendić.

Efendić je istakao da bi taj dokument trebao biti realiziran do formiranja vlada.

Dokument će biti detaljno razrađen i nadam se da je to prilika da BiH krene ubrzanim koracima u svemu onome u čemu je stajala decenijama. Nismo razgovarali o imenima premijera, ministra“, kazao je Efendić.