Danas pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom i pljuskovima, najavljen pad temperatura i snijeg

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno, u većem dijelu zemlje je registrovana kiša.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica -1; Drvar, Gradačac, Ivan Sedlo i Sarajevo 4; Bihać, Bijeljina, Bugojno, Jajce, Livno, Sanski Most i Tuzla 5; Banja Luka, Doboj i Zenica 6; Grude i Široki Brijeg 7; Stolac 8; Mostar i Trebinje 9; Neum 12 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalnim pljuskom. Padavine su češće na području Hercegovine i jugozapada Bosne, javlja FHMZ.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 °C, na jugu zemlje do 16 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je moguća od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9 °C.

Za danas nema aktivnih upozorenja za vremenske neprilike u BiH.

Sutra, u petak, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme kišom. Jače padavine se prognoziraju na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 °C, na jugu od 9 do 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine se prognoziraju na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10 °C, na jugu zemlje do 14 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 17 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. U višim područjima će padati snijeg ili susnježica.

Vjetar umjerene jačine. Prije podne većinom jugo. Od jutarnjh sati u sjevernim područjima vjetar mijenja smjer na sjever, a u drugom dijelu dana i u ostatku zemlje.

Topliji dio dana je prije podne sa temperaturom zraka većinom između 5 i 10 °C, na jugu zemlje od 10 do 15 °C. U drugom dijelu dana temperaturom zraka je u opadanju.

Od ponedjeljka snijeg i u gradovima?

Svjetski meteorološki servisi od ponedjeljka najavljuju snijeg i u bh. gradovima, odnosno nizinama.

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su prije tri dana objavili izglede vremena za narednih 15 dana, a do sada su poprilično sve pogodili. Ipak, i oni najavljuju jači pad temperatura od početka naredne sedmice i moguće snježne padavine.

Izraženija kiša očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje. Kulminacija padavina moguća je u petak (09.12.).

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 2 °C do 7 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 11 °C. Najviše dnevne temperature između 6 °C i 11 °C, na jugu zemlje do 15 stepeni.

U zadnjoj sedmici astronomske jeseni prema trenutnim prognostičkim materijalima prognozira se pad temperature zraka i slabe padavine.

U Bosni će padati snijeg, a na području Hercegovine prognozira se nešto više padavina ali u obliku kiše.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -8 °C i -2 °C u Bosni do 3 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između -2 °C i 3 °C u Bosni do 7 °C u Hercegovini.