Godišnjica smrti Mirze Delibašića: Romantičar kojem su principi bili važniji od novca

Mirza Delibašić bio je veliki košarkaš. Jedan od najvećih u generaciji koja je dominirala našim prostorima i cijelom Evropom, pa i svijetom.

Dosegnuo je vrh košarkaške Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, te olimpijski prvak.

Njegovim odlaskom košarka na bivšem prostoru Jugoslavije ostala je bez posljednjeg romantičara.

Na današnji dan prije 21 godinu preminuo je Mirza Delibašić, najbolji sportista BiH svih vremena.

Članovi porodice, prijatelji, poznavaoci i poštovaoci Kinđetovog lika i djela položit će danas u 14 sati cvijeće na grob Mirze Delibašića u Aleji velikana sarajevskog groblja “Bare” i time obilježiti 21. godišnjicu smrti najvećeg sportiste u historiji naše zemlje.

Rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine. Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu.

Iste godine postaje i član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine, kada prelazi u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine. Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba – Reala iz Madrida gdje je ostvario zapažene rezultate.

Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine, ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao član žirija za izbor sportiste. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

Vjeran BiH ostao je i u toku opsade, odbivši poziv rukovodstva ”Reala” da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 08. decembra 2001. godine.