Dodik odgovorio Islamskoj zajednici: “Reis neka brine o imovini IZ, nedopustivo je da se miješa u politiku”

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik reagovao je na današnje saopćenje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Zakona o nepokretnoj imovini kojeg je usvojila Narodna skupština RS-a.

Poslanici NSRS-a, podsjetimo, u srijedu su izglasasli sporni Zakona o nepokretnoj imovini.

Za je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo četvero, dok je njih 15 prilikom glasanja bilo suzdržano, a poslanici su tokom rasprave istaknuli da je riječ o suštinski istom zakonu koji je već jednom stavljen van snage.

Na ovu odluku danas je reagovala Islamska zajednica u BiH, ocijenivši neprihvatljivom šutnju pojedinih probosanskih snaga po ovom pitanju.

Posljednje jednostrane i neustavne odluke Skupštine u Banjoj Luci u kojoj Bošnjaci sada nemaju ni simbolične mehanizme zaštite svojih interesa i gdje su sve poluge odlučivanja samo u rukama jednog naroda i jedne politike, ozbiljno su kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnja stabilnosti i opstojnosti države“, navodi se, između ostalog, u njihovom saopštenju.

Na ovo saopćenje putem društvene mreže Twitter reagovao je lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je po običaju, bio veoma oštar.

Islamska vjerska zajednica u BiH je od uspostavljanja dejtonske BiH najsnažnija politička opcija kod muslimana i gotovo u potpunosti je neprimjereno uključena u politička dešavanja u BiH“, poručuje Dodik.

On je dalje kazao kako je “pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i niko, pa ni Islamska vjerska zajednica, ne može da promijeni tu činjenicu.”

Reis Kavazović, poput katoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa, može da brine o imovini Islamske vjerske zajednice, ali da se vjerska zajednica bavi političkim pitanjem par ekselans je nedopustivo. Laži, poluistine i političke kvalifikacije, kojima je pribjegla Islamska vjerska zajednica, nisu dostojne ni manje ozbiljne organizacije od jedne vjerske zajednice“, zaključuje doskorašnji član Predsjedništva BiH.