Foto/ Rješava se dugogodišnji problem stanovnika Dogloda, na farmi “Butmir” počela sanacija potoka

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je Poljoprivredno dobro “Butmir“, gdje je prisustvovao početku radova na saniranju i zatrpavanju potoka koji protiče kroz imanje ove farme u naselju Doglodi.

Po završetku sanacije bit će riješen dugogodišnji problem zagađivanja životne sredine, s kojim su suočeni stanovnici ovog naselja.

Prema ministrovim riječima, po završetku projekta PD “Butmir” će postati nulti zagađivač okoliša i firma koja u potpunosti posluje u skladu s ekološkim propisima o zaštiti životne sredine.

Saniranjem, ucjevljenjem i konačnim zatrpavanjem potoka zaokružujemo proces tranzicije PD ‘Butmir’ u kategoriju preduzeća koja posluju u skladu s ekološkim normama i samim tim rješavamo decenijski problem stanovnika ovog naselja“, izjavio je tokom posjete ministar Delić.

Ekološka tranzicija ovog preduzeća započeta je u januaru ove godine instaliranjem prečistača otpadnih voda, nakon čega je preduzeće priključeno na javni kolektor.

Zadnja etapa je saniranje ovog potoka dugog oko 500 metara.

Ministarstvo privrede sufinasira projekt s 80.000 KM, za postrojenje otpadnih voda izdvojilo je 300.000 KM, te 30.000 KM za priključak na gradski kolektor.

Osim ovih investicija, Ministarstvo je u unapređenje poslovanja i sigurnosti na farmi uložilo oko 400.000 KM za nabavku stočnog fonda, sanaciju potpornog zida i nabavku agregata, što je sveukupno ulaganje u iznosu nešto manjem od 800.000 KM.

Ova farma najveći proizvođač mlijeka za područje Kantona Sarajevo i sva ulaganja su doprinos jačanju proizvodnje i naravno usklađivanju poslovanja s ekološkim normama.

Osim toga, preduzeće je i vlastitim sredstvima radilo na unapređenju poslovanja i jedno je od rijetkih koje svoje obaveze po ugovoru završava u zadatim rokovima“, naveo je ministar Delić.