Nižu se čestitke europskih zvaničnika nakon kandidatskog statusa BiH

Brojni evropski zvaničnici su uputili čestitke zbog “historijskoj odluke” Evropskog vijeća da dodjeli Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u EU.

Među njima je Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, koji je objavio video poruku na Twitteru.

Ovdje sam iz srca Sarajeva, sa dobrim vjestima iz srca Evrope, iz Brisela. Dijelim sa vama sreću što je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u EU. Od srca vam čestitam na ovom važnom dostignuću”, rekao je on.

Kazao je da je kandidatski status znak da EU vjeruje u našu zemlju.

Ujedinjeni u različitosti je vodilja i temeljna vrijednost EU. Bosna i Hercegovina i EU počivaju na istim temeljima – princip ‘ujedinjeni u različitosti’ je naša zajednička vrijednost, snaga i bogatstvo.

Ova zemlja obiluje energijom i talentom. Bilo gdje da krenete u ovoj zemlji, naići ćete na kulturno naslijeđe i prirodne ljepote, uspjehe u oblasti umjetnosti i sporta, inovacije i tradicije – i najvažnije nepokolebljivi duh.

Kandidatski status je naš znak da vjerujemo u ovu zemlju i da dijelimo vaše nade za bolju budućnost. Snažnija zaštita ljudskih prava, više povjerenja, djelotvorna borba protiv korupcije, funkcionalne javne institucije, jača ekonomija, bolja zdravstvena zaštita i obrazovanje.

To je ohrabrenje za sve građane i građanke koji znaju da je put ka EU – put ka boljoj Bosni i Hercegovini. Ali je i poruka političkim liderima da okrenu novu stranicu i provedu potrebne reforme koje će donijeti dobro građanima i građankama, a BiH približiti EU.

Znamo da je puno izazova pred nama, ali novi politički zamah je tu. Iskoristimo ga! Vjerujemo u ovu zemlju. Zemlju koja je – oduvijek u srcu Evrope!”, izjavio je on.

Među prvima koji su čestitali je bio Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Pozdravljam odluku Europskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Ovo je historijska odluka! Budućnost BiH je u EU!”, napisao je Varhelyi na Twitteru.

Također se među prvima oglasila austrijska ministrica za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karoline Edtstadler, navodeći da ova odluka predstavlja “važan signal”.

Danas je historijski dan. S dodjelom statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini, EU šalje važan signal. Veliko hvala Komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju na dobroj razmjeni i suradnji”, napisala je ona.