Video/ Agencija za kućnu njegu starih i bolesnih lica Nur već 15 godina brine o bolesnicima na najhumaniji način

Da Bosna i Hercegovina ima profesionalce i ljude hrabrog srca svojim djelovanjem pokazuje Agencija za kućnu njegu starih i bolesnih lica Nur.

Njihovo dugogodišnje iskustvo u radu sa pacijentima u kućnim uslovima je pokazatelj kvalitetne njege bolesnika, što predstavlja ogromno olakšanje za porodicu.

Svi smo u jednom trenutku, među članovima bliže porodice ili okruženja, imali osobe koje zavise od njege profesionalaca. Vrlo često, posebno u današnjici kada se živi izuzetno brzo, nismo u mogućnosti svojim najbližima pokloniti dovoljno vremena za oporavak.

Mnogi se odlučuju na domove za stara i iznemogla lica, što često može teško pasti starijim osobama obzirom da tako naprasno mijenjaju okolinu u kojoj im je do jučer bilo najugodnije.

Aida Malović, direktorica Agencije za kućnu njegu Nur, već 15 godina se bori za status njegovateljica koje predstavljaju jako bitan faktor u našem društvu.

Društvo u kojem živimo vrlo malo poznaje da ovakve agencije postoje i da pružaju njegu pacijentima i to na najhumaniji način – u kućnim uslovima.

Koliko je to bitno za pacijenta govorio je i primarijus doktor Denis Mačkić, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije.

Po mom mišljenju takav način brige o starim i iznemglomim osoba, kao i o bolesnim, je puno humaniji i kvalitetniji jer jedan zdravstveni radnik brine o jednom pacijentu. Pacijent se nalazi u kućnim, sebi prijatnim uslovima, i sa članovima svoje porodice.

Treba preferirati taj način brige o članovima svoje porodice u odnosu na domove za stara i iznemoglim licima gdje je neuporedivo manji kvalitet njege i brige“, kazao je doktor Mačkić.

Direktorica Malović pojasnila je šta znači kućna njega.

Kućna njega znači njega pacijenta jedan na jedan, to jeste njega pacijenata u njihovim domovima. Rad s pacijentima zavisi od kliničke slike pacijenta, tačnije klinička slika pacijenta nam diktira rad.

Do sada smo imali izuzetno mnogo uspjeha sa pacijentima koji su imali frakture kuka, koji su pretrpjeli teže moždane udare, kao i sa onkološkim pacijentima, odnosno generalno sa pacijentima sa različitim hroničnim bolestima“, kazala je Malović.