Foto: Pixabay

Policija ubila Iranca koji je javno proslavljao ispadanje svoje selekcije sa SP

Iranska policija usmrtila je čovjeka koji je javno proslavljao eliminaciju fudbalske reprezentacije svoje zemlje na Svjetskom prvenstvu u Kataru, objavio je BBC.

Mehran Samak ubijen je pucnjem u glavu dok je koristeći sirenu svog vozila slavio poraz od SAD (1:0) u utorak.

Ovaj incident dogodio se u gradu Bandar Anzali, na sjeveru zemlje, međutim, na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi da se neuspjeh fudbalera slavio širom Irana, piše danas.rs.

Kako tvrdi BBC, mnogi Iranci nisu navijali za svoju reprezentaciju, smatrajući da bi eventualni uspjeh fudbalera vlast u Teheranu mogla da iskoristi u propagandne svrhe.

Reprezentativci Irana odbili su da pjevaju nacionalnu himnu prije prve utakmice na Mundijalu, protiv Engleske 21. novembra.

Oni su to učinili kao znak solidarnosti sa učesnicima demonstracija, koji već mjesecima traže veća prava za žene u Iranu.

Mediji su objavili da im je potom zaprijećeno da će njihove porodice biti mučene i hapšene ukoliko nastave da javno iskazuju neslaganje sa politikom vlade, pa su na naredne dvije utakmice, sa Velsom i SAD, fudbaleri, ipak, pjevali himnu.

Kod protivnika režima to je shvaćeno kao kukavičluk i izdaja, pa su mnogi od njih javno proslavljali poraz od SAD u utorak uveče.

Opozicioni aktivisti su na društvenim mrežama objavili snimke iz gradova širom Irana, na kojima se vidi proslava zbog neuspjeha nacionalnog tima, ali i brutalna intervencija snaga sigurnosti protiv onih koji su učestvovali u slavlju.

Kurdska organizacija za ljudska prava „Hengav“ saopštila je da je u Marivanu, Sanandaju, Kermanšahu, Sakezu, Iljamu i Bukanu tridesetak ljudi ubijeno i ranjeno.

Studenti univerziteta “Imam Sadik” u Teheranu izašli su iz učionica i uzvikivali parolu “Žena, život, sloboda”, koja se mogla čuti i na stadionima u Kataru tokom utakmica reprezentacije Irana.

Mediji prenose da je ispred stadiona na kojem je odigrana utakmica između Irana i SAD također došlo do sukoba dvije grupe Iranaca.

Navodno, tom prilikom je uhapšen jedan od navijača koji je na majici imao poruku podrške demonstrantima u Iranu.