Saša Magazinović potvrdio: Nacionalno blago “Magdalena” se vraća kući u BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Saša Magazinović (SDP BiH) saopćio je sjajne vijesti koje je danas dobio od Envera Mulabdića, a riječ je o Nacionalnom spomeniku BiH, slici Đoke Mazalića “Magdalena”.

Nacionalni spomenik Magdalena, potrdio je Mgazinović, se vraća kući.

Danas mi se javio Enver Mulabdić da saopšti divnu vijest, Magdalena će se vratiti kući. Sjećate li se Magdalene? One Magdalene koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, umjetničke slike koja je simbol nestalih umjetnina.

One Magdalene koju je naslikao Đoko Mazalić i koja je ukradena iz porodične zbirke Damirke i Envera Mulabdića“, napisao je Magazinović.

Dodao je da bi Magdalena uskoro trebala doći kući.

To je ona ista Magdalena kojoj su u Srbiji promijenili ime i čiji me novi “vlasnik” kontaktirao da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod samo zato što tražim da se vrati kući bh nacionalni spomenik. Uglavnom, Magdalena bi uskoro trebala doći kući.

Trenutno je kod policije u Srbiji. Toliko vam za sada mogu reći. Sljedeći koraci su na Interpolu, policijskim strukturama u BiH i Srbiji, institucijama“, rekao je Magazinović.

Također, osvrnuo se i na razgovor sa Dženanom Jusufovićem iz Centra protiv krijumičarenja umjetnina.

Razgovaram danas i sa Dženanom Jusufovićem iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama. On je uradio veliki dio posla da se sve ovo pokrene.

Ne možemo da vjerujemo da je Magdalena u policiji i da čeka procedure da se vrati kući. Ne smijemo se toliko ni radovati koliko želimo, dok je ne vidimo… Neka u budućnosti bude što manje ‘praznih’ ramova“, istakao je Magazinović.