Turistička zajednica KS izdvaja 2,5 miliona KM za alpine coaster na Bjelašnici

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u 2023. godini investirat će 2,5 miliona KM za realizaciju infrastrukturno-kapitalnog projekta izgradnje alpine coastera na Bjelašnici.

Olimpijska ljepotica Bjelašnica popularno je turističko odredište u toku zime i skijaške sezone, ali ima i značajan a nedovoljno iskorišten potencijal za razvoj outdoor turizma u ljetnim mjesecima.

Outdoor turizam, koji je prepoznat kao jedan od najznačajnijih specifičnih oblika turizma u Kantonu Sarajevo, predstavlja spoj avanture, rekreacije, opuštanja i zabave uz istraživanje prirodnih ljepota, a planina Bjelašnica ima izuzetno bogato prirodno naslijeđe, pejzažnu raznolikost i idealne uslove za razvoj avanturističkog turizma i outdoor aktivnosti.

Izgradnjom alpine coaster ana Bjelašnici, po uzoru na turističke sadržaje koje nude planinski centri u regiji i svijetu, Kanton Sarajevo će tokom ljetnih mjeseci lokalnom stanovništvu, te domaćim i stranim turistima ponuditi zanimljive aktivnosti na otvorenom za sve generacije i jedinstvenu atrakciju koja će Bjelašnicu pretvoriti u zabavno-adrenalinski park.

Planirano je da se alpine coaster, koji bi bio najduži turistički sadržaj ovog tipa u Bosni i Hercegovini, proteže na relaciji od šestosjeda do Babinog dola, uz međustanicu sa pratećim ugostiteljskim i rekreativnim sadržajima i svim neophodnim elementima za kvalitetan, ispunjen boravak i jedinstveno turističko iskustvo, bez narušavanja prirodnog sklada Bjelašnice.

Novi sadržaji na Bjelašnici, poput alpine coastera u toku ljetne sezone, doprinijet će smanjenju sezonalnosti turističkih posjeta i poziciniranju Bjelašnice kao turističke atrakcije koja predstavlja odličan izbor tokom cijele godine i privlači turiste iz cijelog svijeta, te kao krajnji ekonomski efekat, osigurava Kantonu Sarajevo veći broj turističkih noćenja i povećanje prihoda od turizma.