SDA se oglasila o sporazumu “Osmorke”, HDZ-a i SNSD-a: “To nije historijski sporazum”

Koalicioni sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou između Osmorke, HDZ-a BiH i SNSD-a potpisan je sinoć.

Još ranije su novopečeni koalicioni partneri najavili kako se radi o programskoj koaliciji te da to nije bio slučaj u prethodnom mandatu.

Dosadašnji partner Dodika i Čovića, Stranka demokratske akcije, oglasila se danas saopštenjem u kojem reaguje i na sadržaj sporazuma, kao i na retoriku potpisnika.

Danima lideri SNSD-a, HDZ-a i Osmorke u javnosti papagajski ponavljaju priču kako je sporazum o formiranju vlasti kojeg su oni potpisali jučer u Sarajevu ‘prvi i jedini koalicioni sporazum takve vrste’, da se ‘do sada vlast pravila bez sporazuma’, da je ovo ‘prvi put u historiji da se potpisuje sporazum o formiranju vlasti‘”, započeli su iz SDA.

Tvrde i to da lideri Osmorke, SNSD-a i HDZ-a iznose lako povjerljive neistine, “ubijeđeni, valjda, da historija počinje od njih i njihovog sporazuma”.

Tako su Dodik i Čović naprasno ‘zaboravili’ da su 5. avgusta 2019. godine sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem potpisali sporazum kojim su definisani principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, i to tek nakon što je Dodik prihvatio da potpiše Program reformi (ANP) i nastavak NATO puta BiH”, pišu iz SDA.

Istina, sporazum kojeg su potpisali sa Izetbegovićem u mnogome se razlikuje od sporazuma potpisanog sa Nikšićem i Osmorkom. U sporazumu kojeg je SDA potpisala sa SNSD-om i HDZ-om, precizno je navedeno da BiH nastavlja svoj NATO put, poštujući Ustav, zakone i ranije donesene odluke. U sporazumu kojeg je potpisala Osmorka NATO put se ne spominje ni jednom rječju”, izjavili su iz SDA.

Također, navode kako je u sporazumu kojeg je potpisala SDA stajalo da će se implemenirati sve presude domaćih i evropskih sudova koji se odnose na izmjene Izbornog zakona, a da je u sporazumu kojeg potpisala Osmorka izdvojena samo jedna presuda Ustavnog suda BiH, ona koja se odnosi na “predmet Ljubić“, te da je presuda u “predmetu Komšić“ zanemarena.

Niz je drugih suštinskih razlika u ova dva sporazuma, a mediji i javnost svakako imaju mogućnost da ih podrobno analiziraju i donesu zaključke o tome ko je štitio interese države, a ko se danas bori isključivo za ministarske fotelje”, stoji na kraju njihovog obraćanja javnosti.

U međuvremenu do izražaja je došlo i prepucavanje otvorenim pismima Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika i to nakon sinoćnjeg obraćanja Dodika.

SNSD nakon pisma Bakira Izetbegovića: “On je s Dodikom dogovorio prekid NATO puta”

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević reagirao je na pismo predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je danas naveo da “Milorad Dodik sve laže kada su u pitanju njihovi navodni dogovori”.

Također, Izetbegović je negirao navodno moljakanje da ga Dodik ne ostavi na cjedilu.

Kovačević je na Twitteru poručio kako je Dodik s Izetbegovićem dogovorio da se prekine NATO put Bosne i Hercegovine.

Dodik je sa Izetbegovićem dogovorio Program reformi, što je prvi dokument usvojen u institucijama BiH u kojem se članstvo u NATO više ne prejudicira. Time je NATO put prekinut i više ne postoji.

Zato danas umjesto Komisije za NATO integracije imamo Komisiju za saradnju sa NATO“, napisao je Kovačević, a njegov stav prenio je službeni Twitter nalog SNSD-a.

Bakir Izetbegović: “Dodika nisam zvao, niti sam ovlastio neke prijatelje da ga zovu”

Nakon sinoćnjeg sastanka na kojem je potpisan Sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou medijima se obratio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Tada je rekao nešto što je predstavnicima medija, a poslije i javnosti, zaparalo uši, a to je da su ga prijatelji nekadašnjeg koalicionog partnera Bakira Izetbegovića (SDA) “zvali i molili da ga ne ostavlja na cjedilu”.

Danas je uslijedila rekacija predsjednika SDA.

Kako navodi Izetbegović – Dodika nije zvao niti on, niti njegovi prijatelji, te da je jedina istina da su dogovorili ANP i NATO put BiH, a za šta Dodik sam zna zašto je pristao.

Kaže da ga je Dodik posljednjih dana u dva navrata pokušao uvući u medijske spinove, a sve kako bi skrenuo pažnju sa suštinskih događaja.

Tako je i ovaj put, kada Dodik svojim izjavama pokušava pomoći Osmorki, računajući da će se umjesto katastrofalnim sporazumom o formiranju vlasti na državnom niovu, mediji i javnost radije baviti pričama o tome ‘ko je koga zvao, ko je šta dogovorio’, koje su na nivou rekla-kazala”, navodi nekadašnji Dodikov partner.

Tvrdi kako nije namjeravao regovati, ali se predomislio “zbog onih koji nasjednu na Dodikove spinove”.

Dodik je prije nekoliko dana prvo rekao da sam ga ja zvao i nudio mu ‘svašta’ da bismo potpisali koalicioni sporazum. Nakon što taj prvi spin nije izazvao posebnu pažnju, Dodik se jučer odjednom ‘sjetio’ da to ipak nisam bio ja, nego neki ‘moj prijatelj’.

Na sve je dodao i neistinu kako sam mu nekada rekao ‘da ga moram napadati jer ako to ne radim da sam o lošoj situaciji’”, nastavio je.

Niti je, kaže, zvao Dodika, niti je, dodaje, ovlastio bilo koga da ga zove u njegovo ime sa ponudama.

Potpuno sam siguran da Dodik na tu temu nije dobio poziv ni od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, što je špekulacija koja se pojavila u nekim medijima.

U stvari je bilo obrnuto, Dodik je preko nekolicine posrednika tražio da se sastane sa mnom na njegovom imanju u Laktašima, što nisam prihvatio, uz napomenu da se razgovori mogu voditi u Sarajevu, nakon što se okončaju izbori za domove naroda.

Pozivi su stizali u nekoliko navrata, sve dok mu SDP nije isporučio četvrtog delagata u Domu naroda PS BiH. Što se tiče tvrdnje o ‘nuđenja svačega’ da bismo potpisali koaliciju, s obzirom da između nas nije bilo kontakta, priča sama po sebi pada u vodu”, stoji u njegovom saopštenju.

Osvrnuo se i na neke od ranijih ciklusa formiranja vlasti.

Ali, ostaju činjenice da je 2015. godine SDA umjesto SNSD-a vlast formirala sa PDP-om i SDS-om, a da je nakon izbora 2018. godine uvjet da bi Dodik ušao u vlast bilo potpisivanje Programa reformi (ANP) i nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine. I dok taj uvjet nije ispunio, nije mogao ući u vlast.

Dakle, što se tiče ‘nuđenja svačega’ i ‘dogovoranja s Dodikom’ – jedina istina je da smo dogovorili ANP, a on vrlo dobro zna zašto je na to pristao. Valjda će nekad smoći hrabrosti da to objasni i javnosti u entitetu RS”, riječi su Izetbegovića.

Na kraju, dodaje kako Dodika nije napadao – ni zbog štete, ni zbog koristi.

Napadali smo nakaradne i opasne politike koje je on vodio. Napadao je on, i državu BiH, i Bošnjake, i mene lično. Odgovor na njegove napade na državu bile su apelacije Ustavnom sudu BiH, gdje ga je SDA dobila 7:0”, stoji u njegovom zaključku.

Podsjetimo, u sinoć potpisanom sporazumu Osmorke, HDZ-a i SNSD-a, navedeno je pet smjernica koje obuhvataju pet tačaka, a potpisnici su se obavezali da će, između ostalog, raditi na nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine, dok je NATO put ostavljen po strani.

Šta je rekao Dodik?

Dodik je u jučerašnjem obraćanju kazao da je uložen ozbiljan napor kako bi došli do što efikansijeg formiranja vlasti.

Uložen je ozbiljan napor kako bi došli do efikasnog formiranja vlasti. Usvajanje nekoliko dokumenata, razvojnih planova, deblokada. Mislim da smo izabrali i dobar dan, kada BiH treba da dobije kandidatski status.

Sve skupa trebalo bi da bude više dobrih vijesti nego razlika. Imamo razlika oko NATO-a, ali niko nije napustio svoje pozicije oko toga i nismo gubili vrijeme. BiH ima svoj plan reformi vezano za odbranu i saradnju sa NATO-om“, kazao je Dodik.

Želim da kažem da su pregovarači bili uporni u nastojanju da obezbijede pozicije, ali jednako i fleksibilni. Mislim da treba da obilježimo da je na jedan neobično brz način došlo do konsenzusa i dogovora za BiH”, kazao je Dodik.

Dodaje da je prvi put postignut sporazum uz zajednički dogovor.

Mislim da je po prvi put urađeno da smo svi zajedno rekli da idemo dalje i da vidimo šta možemo uraditi. Saradnja sa NATO-om će se nastaviti, sve je to jasno, niko to ne spori. HDZ ima svoje pozicije oko NATO-a, Osmorka svoje, mi mislimo da ne treba. Imamo saradnje, plan reformi, ništa nismo mijenjali u tom planu reformi“.

Moram da primjetim ozbiljne razlike, ovaj put imamo dogovore i programska načela kojih nije bilo u prošlom vremenu jer je SDA blokirala formiranje Vijeća ministara”.

Dodik je na kraju odgovarajući na novinarska pitanja poručio još:

Kad je bilo ‘Osmorke’ niko me nije zvao da moram s njima, ali su me zvali neki Bakirovi prijatelji sa strane i molili da ga ne ostavim na cjedilu“.