Uhapšene tri osobe zbog eksplozije u nargila baru “Square” na Pofalićima, među njima i žena

Sarajevska policija oglasila se danas s detaljima o ekploziji koja je prije tri dana odjeknula u ugostiteljskom objektu “Square 48” na Pofalićima.

Kako navode iz MUP-a KS, uhapšene su tri osobe.

Radi se o dva mladića i jednoj, u odnosu na njih, starijoj ženskoj osobi.

Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela iz člana 323. (Izazivanje opće opasnosti) u vezi sa članom 293. (Oštećenje tuđe stvari) KZ F BiH, izvršenog dana 13.12.2022. godine u ulici Zmaja od Bosne, područje općine Novo Sarajevo, kojom prilikom je došlo do oštećenja na ugostiteljskom objektu ‘Square 48’, dana 15.12.2022. godine, policijski službenici PU Novo Sarajevo i Odjeljenja za imovinske delikte lišili su slobode sljedeća lica: E. M., rođen 1995. godine u Srebrenici, H.P., rođen 1997. godine u Sarajevu i I. H., rođena 1981. godine u Bihaću, svi nastanjeni u Sarajevu“, navode iz MUP-a.

Izvršenim pretresom stana koji koristi I. H. na području općine Ilidža, kao i pretresom putničkog motornog vozila koje ista koristi, pronađena je i oduzeta jedna digitalna vaga i određena količina materije koja asocira na opojno sredstvo spid.

O prednjem je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lica lišena slobode su predata u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licima.

Policija se međutim u današnjem izvještaju nije osvrnula na samu eksploziju.

Podsjetimo i da su mediji špekulisali da je ispaljena zolja, i to iz razloga što je na staklu napravljena poprilično čudna rupa – skoro pa savršen krug, za šta bi trebao poprilično brz projektil.

Ipak, iz MUP-a su ranije opovrgnuli takve navode, već se vode da se radi o “nepoznatoj napravi” – što možda i ne bi bio prvi put da se pokušava ublažiti sam događaj radi uznemirenosti javnosti.

Imajući u vidu da su pojedini mediji prenijeli vijest da se radilo o upotrebi raketnog bacača ‘zolje’, ovom prilikom naglašavamo, a shodno, do sada prikupljanim saznanjima i tragovima izvršenja krivičnih djela kvalifikovanih kao ‘Izazivanje opće opasnosti’ i ‘Oštećenje tuđe stvari’, da nisu tačni takvi navodi o navodnoj upotrebi ‘zolje’“, naveli su ranije iz MUP-a KS.