Unuka Alije Izetbegovića odgovorila na kritike: “Nemate pravo od mog dede praviti radikalistu, on je bio kosmopolita”

Nađa Berberović-Dizdarević, unuka Alije Izetbegovića, prije nekoliko dana na svom Instagram profilu prije nekoliko dana objavila je fotografije kako pozira ispred jelke i čestita Božić i Novu godinu.

Od tada je meta kritika ekstremista i radikala.

Na svim društvenim mrežama su upućeni brojni uvređujući komentari, na šta je ona reagirala Instagram storyem.

Njenu reakciju na to prenosimo u cijelosti:

“Jutros me, pored nekih jako lijepih vijesti, dočekalo desetine uvreda u komentarima i privatnim porukama jer sam objavila post s okićenom jelkom i čestitala Božić.

Toliko primitivizma i mržnje u nepismenim komentarima sa anonimnih profila osoba koje se predstavljaju kao veliki vjernici, a sebi daju za pravo da sude tome šta je ispravno, a šta pogrešno, zaboravljajući da u našoj vjeri samo Bog sudi čovjeku.

Ja sam muslimanka, odgojena u islamskoj tradiciji i vjeri. Praktikujem svoju vjeru i ponosna sam na to što jesam. Odgojena sam i naučena da čuvam svoje i poštujem tuđe.

Rođena sam i odrasla u Sarajevu, kosmpolitskom gradu, kojeg nazivaju i evropskim Jerusalemom, gradu u kojem stoljećima u miru koegzistiraju različite vjere i tradicije.

Sa svojim komšijama i prijateljima sam uvijek slavila, i slavit ću, Bajram, Božić, Uskrs i Vaskrs, Novu godinu i sve ostale praznike. Oni će kod mene jesti baklavu, a meni donositi šarena jaja.

Moj sin će u vrtiću s drugovima okititi jelku i dobiti paketić od Djeda Mraza, a mi, njegovi roditelji, trudit ćemo se da ga odgojimo u duhu naše vjere, a prvenstveno da bude dobar čovjek.

Ovim primitivcima koji sa anonimnih profila vrište ‘Da te vidi dedo!’ poručujem: Vi mog rahmetli dedu niste poznavali i nemate prava govoriti u njegovo ime.

Nematre prava od njega praviti radikalistu ili fundamentalistu, jer on to nije bio. Niste pročitali njegove knjige i nikad niste shvatili suštinu njegove misli.

Za početak, predložila bih vam da prelistate njegovu knjigu ‘Islam između Istoka i Zapada’, ali bojim se da su tolerancija i prihvatanje drugog i drugačijeg koncepti koji izmiču mogućnostima vaših ograničenih umova.

Moj dedo je bio kosmpolita u pravom smislu te riječi. Sebe je nazivao ‘evropskim muslimanom’. Sa jednakim interesom čitao je Bhagavadgitu, Bibliju i Stari Zavjet, Dostojevskog i Šopenhauera.

Svoju porodicu je odveo u Rim, u Vatikan, da vide Mikelanđelove kipove i baziliku Sv. Petra. Da li ga to čini izdajnikom svoje vjere?

Veliki ‘vjernici’, umjesto što pišete odvratne komentare po portalima i vrijeđate osobe koje i ne poznajete, prvo očistite ispred svoje avlije.

Za kraj ću ostaviti citat našeg poslanika Muhammeda a.s.: ‘Najbolji musliman je onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi muslimani'”, napisala je ona.