Volodimir Zelenski je ličnost godine uglednog magazina “Time”

Magazin Time je 7. decembra proglasio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za ličnost godine, dodijelivši mu priznanje “za dokazivanje da hrabrost može biti zarazna kao i strah”.

Glavni urednik magazina Edward Felsenthal rekao je da je izbor Zelenskog – uz “duh Ukrajine” – “najjasniji u sjećanju”.

Bilo da nas bitka za Ukrajinu ispunjava nadom ili strahom, svijet je krenuo u korak s Volodimirom Zelenskim 2022. godine”, poručio je.

Zelenski, komičar koji je postao političar i koji je izabran da vodi Ukrajinu 2019. godine, neprekidno radi od početka ruske invazije 24. februara kako bi inspirisao otpor svoje zemlje i pojačao međunarodnu podršku Ukrajini.

Felsenthal je istakao da je odluka Zelenskog kada je počeo rat “da ne pobjegne iz Kijeva, već da ostane i prikupi podršku – bila sudbonosna”.

Za dokazivanje da hrabrost može biti zarazna kao i strah, za podsticanje ljudi i država da se udruže u odbrani slobode, za podsjećanje svijeta na krhkost demokratije – i mira – Volodimir Zelenski i duh Ukrajine su ličnosti magazina Time za 2022. godinu”, riječi su urednika lista.

Časopis je istakao i ostale ljude za koje smatra da oličavaju duh Ukrajine.

Među njima su inženjer Oleg Kutkov, koji je pomogao da Ukrajina ostane povezana, Olga Rudenko, urednica Kyiv Independenta, te britanski hirurg David Nott.