Raiffeisen banka potvrdila informaciju o dugovima McDonald’sa, iz te kompanije šute na medijske upite

Posljednjih dana jedna od glavnih tema u Bosni i Hercegovini je, između ostalog, i najavljeno zatvaranje McDonald’s restorana u Sarajevu u ulici Maršala Tita.

Razlog su neisplaćene zakupnine Raiffeisen banci u čijem prostoru je i smješten ovaj objekt.

Naime, prvi McDonald’s restoran u BiH otvoren je u Titovoj ulici u Sarajevu 2011. godine, a kompanija Gliese 581g, čiji je vlasnik Haris Ihtijarević ima licencu da zastupa ovaj svjetski poznati lanac restorana brze hrane u Federaciji BiH.

Osim tri u Sarajevu, McDonald’s ima još dva restorana u Mostaru, a kada je riječ o glavnom gradu BiH, kompanija Gliese 581g sklopila je ugovor s Raiffeisen bankom o zakupu poslovnog prostora u kojem je otvoren ovaj objekt.

Kako bi saznali detaljnije gdje je problem nastao te iz kojeg razloga duguju Raiffeisen banci i koji iznos, novinari su pokušavali kontaktirati kompaniju Gliese 581g, međutim, odgovore nisu dobili.

S druge strane, iz Raiffeisen banke za N1 su potvrdili da je tačno da im Gliese 581g duguje novac, ali detalje nisu navodili.

Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu je u većem dijelu potvrđena prvostepena presuda kojom je odlučeno da je kompanija Gliese 581g d.o.o. Sarajevo obavezna platiti Raiffeisen banci iznos duga na ime neplaćenih zakupnina u skladu sa Ugovorom o zakupu.

Također, odlučeno je da je kompanija obavezna predmetni poslovni prostor dati Banci u posjed, te nadoknaditi troškove postupka”, istakli su iz Raiffeisen banke za N1.

Ipak brojni mediji u BiH pišu da je dug ove kompanije prema Raiffeisen banci 1,2 miliona KM, te da se on odnosi na kirije za 2015. i 2016. godinu te zatezne kamate koje se moraju također isplatiti te da je to navedeno i u pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Zatim se u javnosti pojavila i informacija o godišnjoj zaradi kompanije Gliese 581g koja je višemilionska pa se tako postavlja pitanje zbog čega onda ova firma duguje banci za zakupninu.

Naime, Biznis info piše da je firma Gliese 581g prošle godine imala prihode od oko 17,8 miliona KM, a “čista zarada” je iznosila 2,3 miliona KM.

Također je navedeno i to da je ova kompanija imala 152 radnika.

Važno je istaći i to da još nije poznato do kada će McDonald’s u centru Sarajeva raditi i koji je rok za selidbu.