Ambasada SAD snažno osudila Dodikov napad na Biseru Turković

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini žestoko je reagirala na jučerašnju izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Podsjetimo, Dodik je u svom maniru komentirao stav ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković o dodjeli ordena RS Vladimiru Putinu, kazavši da joj je “svaka za šamara”.

Iz ambasade su Dodikovo ponašanje ocijenili “neprikladnim i mizoginim”.

Jednog dana Milorad Dodik kaže kako želi ‘mirnu i poštovanu RS’, a već drugog dana predlaže kako je ispravan odgovor na političko neslaganje s ministricom vanjskih poslova BiH da je ošamari. Njegovo spominjanje nasilja nad ženama je neprikladno i mizogino”, navodi se u reakciji iz Ambasade Sjedinjenih Država.

Iz Ambasade je također upozoreno kako se “loše odražava na RS to što se njen predsjednik oslanja na ovakvo neuljudno ponašanje da bi argumentirao i odgovorio kritičarima”.

Podsjećamo, Turković je iznijevši svoj stav o dodijeljivanju ordena RS ruskom predsjedniku kazala kako se radi o “uvredi ljudskoj prisojnosti”, te da to pokazuje “rastući ruski maligni utjecaj u regiji”.

Dodik je promptno odgovorio, rekavši kako je ministrici Turković “svaka za šamara”, te da je ova izreka i nastala zbog nje.

Reakcija Bisere Turković na Dodikovu sramnu izjavu o šamaranju

Na njegovu izjavu ubrzo je odgovorila i sama državna ministrica.

Da li je ovo Dodik koji se promijenio i koji je korektan“, upitala je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon što je lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sramno poručio kako joj je “svaka za šamara”.

Turković je poručila kako na njeno pitanje trebaju odgovoriti oni koji Dodika ohrabruju, “koji mu popuštaju i koji ga jačaju dok aktivno radi na rušenju države, otima državnu imovinu, najavljuje secesiju i nagrađuje Vladimira Putina”.

Šefica diplomatije BiH poručila je lideru SNSD-a kako bahatost i prijetnje fizičkim nasiljem neće je uplašiti…

Nisu me uplašili ni snažniji neprijatelji, protiv kojih sam se borila i koji su odavno na smetljištu historije. Ali, sramotna je šutnja onih koji su očito spremni prešutjeti i dozvoliti ponižavanje BiH”, dodala je Turković.

I Željka Cvijanović poput Dodika “diplomatski” napala Biseru Turković

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, poput njenog stranačkog šefa Milorada Dodika, verbalno je napala državnu ministricu vanjskih poslova Biseru Turković optuživši je da priča “gluposti” o ruskim agenturama kako bi privukla pažnju stranaca i iskalila bijes što odlazi sa vlasti.

Da je SDA u poziciji da formira Savjet ministara, ne bi Biseri Turković smetali ni Milorad Dodik ni Dragan Čović, iako je na opanjkavanje i seosko tračanje njih dvojice po inostranstvu potrošila dvije trećine svog mandata koji ističe za koji dan”, rekla je Cvijanović.

Priča o ruskim agenturama i ostalim glupostima”, naglasila je Cvijanović, služi za privlačenje pažnje stranaca i iskaljivanje bijesa što odlazi sa vlasti.

Što se tiče njenog posla, rekla je Cvijanović, on je uvijek bio u funkciji SDA, a nikad u funkciji promovisanja multietničnosti i više je doprinosio sramoćenju nego koristi za Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode.

Ali, ta zloupotreba pozicije koju je obavljala na kraju se okrenula i protiv te iste SDA, jer, koliko čujem, i tamo gdje misli da je gradila neka partnerstva sad jedva čekaju da vide leđa i toj Biseri Turković i toj SDA”, ocijenila je potpredsjednica SNSD-a.

Ona je izrazila nadu da će u novom sazivu Savjeta ministara sjediti ljudi koji “neće zloupotrebljavati ni institucionalne resurse ni svoje pozicije da bi radili protiv onih koji pripadaju drugom narodu”.

Kriti se iza nekih floskula kako neko kobajagi ruši suverenitet BiH, a drugi ga kobajagi brane, već je izlizana stvar”, navela je Cvijanović.

Ne može biti da je svečani defile u kojem učestvuju legalne policijske snage Republike Srpske bezbjednosna prijetnja, istakla je Cvijanović, a “vriska po Bužimu uz ratna obilježja” nije ili nesprovođenje neke odluke Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj je kao nepoštovanje ustavnog poretka, a more neizvršenih odluka tog istog suda u Federaciji BiH ili u kantonima je u redu.

To su dvostruki aršini i koliko god neko mislio da su nekome od koristi, na kraju će se vratiti kao bumerang”, ocijenila je Cvijanović.