Skupština BPK razmatra sigurnosnu situaciju u kantonu nakon napada na bivšeg fudbalera

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća saopćila je da je sve stanovnike grada Goražde šokirao strašni napad na sugrađanina, istaknutog sportistu Almir Raščića.

Istaknula je da ovo neprihvatljivo društveno opasno ponašanje je još jedan tragičan primjer kako se nasilje i kriminal odnedavno raširio u našoj zajednici.

Zahtijevam da se istražni organi uključe i svim raspoloživim sredstvima brzo i efikasno pronađu počinitelja te da istog izvedu pred lice pravde i kazne na najstrožiji mogući način.

Važno je naglasiti da je ovo također snažan podsjetnik da Vlada Bosansko – podrinjskog kantona Goražde i nadležne institucije moraju raditi više kako bi se suzbilo nasilje i kriminal u našem kantonu”, rekla je Obuća.

Kao društvo, se, dodala je, moramo zajedno suprotstaviti ovakvim zločinima i zahtijevati od predvodnika vlasti da poduzmu konkretne korake kako bi se osigurala sigurnost svih građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Nadam se brzom oporavku našeg Almira”, rekla je Obuća.

Podsjetimo, bivšeg fudbalera sinoć su nepoznate osobe pretukle i pucali mu u glavu. Trenutno se nalazi na KCUS-u, a ljekari su rekli da je životno ugrožen.

Skupština BPK razmatra sigurnosnu situaciju u kantonu

Povodom napada u kojem je teško ranjen Goraždanin Almir Raščić u 14 sati zakazan je radno – konsultativni sastanak Skupštine BPK Goražde na kojem će biti jedna tačka dnevnog reda – sigurnosna situacija u ovom kantonu.

Kako je rekao predsjedavajući Skupštine Muradif Kanlić, na sjednicu su, osim poslanika, pozvani i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova BPK.

Podsjetimo, sinoć je u Goraždu ispred svoje zgrade upucan bivši fudbaler Almir Raščić.

Mirsad Kamenica, šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPK Goražde, kazao je da se sve sinoć desilo nešto prije 22 sata.

NN osoba je telefonom obavijestila Policijsku stanicu Goražde da su u ulici 43. drinske brigade, u prolazu zgrade zatekli jednu osobu sa povredom na glavi praćenom krvarenjem.

Odmah na mjesto događaja je izašla patrola policije i hitna služba Kantonalne bolnice Goražde, te je navedena osoba prevezena u bolnicu”, rekao je Kamenica.

Dežurni ljekar je konstatovao povrede u vidu preloma baze lobanje i krvarenja iznad lijevog uha i da je osoba životno ugroženo.

Radi se o R. A. iz Goražda. Ista osoba je u 22.50 upućena u Klinički centar u Sarajevo”, dodao je Kamenica.

Uviđaj su izvršili policijski službenici sektora kriminalističke policije i Uprave policije BPK Goražde.

Obaviješten je o svemu dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Goražde koji je djelo okvalifikovao kao ubistvo u pokušaju.

Operativni rad za rasvjetljavanje ovog djela je u toku.

Oglasio se brat upucanog fudbalera: “Ima veliko oštećenje mozga”

Almirov stariji brat Admir Raščić je nosio dresove Željezničara, Sarajeva, Borca i drugih klubova, a njihov otac Muhidin je član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH i predsjednik IO Fudbalskog saveza Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).

Nažalost, vijesti koje smo dobili iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nisu nimalo dobre. Brat ima veliko oštećenje mozga i doktori čine sve da mu spase život. Upravo sam došao kod oca da mu saopštim tužnu vijest.

Nadamo se da će Almir dobiti i ovu životnu bitku. Nije mi jasno zašto se sve ovo desilo. Ko je imao razlog da ovo uradi. Želim istaći da Almir nije pretučen već upucan u glavu”, rekao je za Faktor Admir Raščić.

Otac iznio detalje: “Bila je neka sačekuša, sreća da je sina ostavio u kući”

Njegov otac Muhidin Raščić, član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH i predsjednik Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), je u šoku, kao i cijela porodica.

Nije dobra situacija. U komi je, na Koševu je gore“, javio se Muhidin Raščić za Dnevni avaz.

Kako je ispričao, Almir je krenuo po suprugu koja je bila kod punice, a onda su ga na putu do auta napali.

Ne znam, neka sačekuša. Pošao je po ženu i mlađeg sina, starijeg je ostavio u stanu, sreća. Sve se desilo između zgrada. Išao je prema autu, neko je naišao… ko je šta je, ne znam“, rekao je Muhidin Raščić.

Raščić je tokom karijere bio član Goražda, Željezničara, Veleža, Olimpika, Orašja i Zadra.