Bakir Izetbegović: “SDA je 100.000 puta jača od nekih stranaka, zašto su stranci krenuli na SDA?”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, rekao je sinoć gostujući u Dnevniku D na Federalnoj televiziji, da nije siguran da će SDA biti vlast na državnom nivou.

Dodao je da što se tiče federalne, da bez njih se neće moći napraviti Federalna vlada.

Za sada ćemo ostati u ovom sastavu i on se neće promijeniti dok se ne ispuni volja birača. Trebaju pojedini da se dogovore, oni koji su dobili najviše glasova, delegata u Domu naroda, predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH… SDA je skoro duplo svaki put jača, 100.000 puta od pojedinih stranaka”, kazao je Izetbegović.

Rekao je i da “Osmorka više ne postoji, da se to sve svodi na Trojku”.

Kad se saberu nemaju kao SDA i DF zajedno, a u Domu naroda bez pomoći SNSD-a i HDZ-a neće imati čak ni potpredsjednika u srpskom klubu poslanika”, naveo je Izetbegović.

Na pitanje, da li je SDA već pregovarala sa nekim strankama, odgovara da jeste, ali da su drugi tražili da se ta stvar zadrži mimo javnosti.

Faktički osim sa NiP-om i Našom strankom sa svima smo razgovarali“, istaknuo je.

Rekao je i da ga stranci žele skloniti, jer “njima je zanimljiva kompletna SDA”.

Zašto su baš stranci krenuli na SDA, reći će da nisu, svi ostali tvrde da jesu. Vidimo to iz izjava lidera Osmorke da se s njima konsultuju. Zašto nisu ništa uradili protiv onih koji prave blokade? Zašto se nisu bavili Dodikom?

Neki ambadasori rade tu neke stvari gdje se nisu dovoljno iskonsultovali sa svojim vladama. Oni nešto eksperimentišu, prave neke promjene paradigme. Mislim da su se zapetljali, jer SDA se neće povući sasvim sigurno”, naglasio je lider SDA.

Prema njegovim riječima, nije siguran da li će biti uspostavljeno Vijeće ministara BiH.

Ništa se nije desilo, dok se ne desi. Ima tu nezadovoljstva prije svega izborom kadrova. Tu su predsjednici stranaka potrčali sebe da smjeste. Vidimo da je Konaković, ako ne prođe, ostavio sebi rezervu u Domu naroda”, istaknuo je Izetbegović.