Benjamina Karić odgovorila Borisu Malagurskom na poziv na premijeru filma o RS-u

Samo dva dana nakon neustavnog obilježavanja 9. januara u Istočnom Sarajevu, večeras se na istom mjestu organizuje premijera filma Borisa Malagurskog o Republici Srpskoj. Na istu sam, uz provokaciju od autora, javno pozvana ‘da sjedim u prvom redu’, kazala je u srijedu sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić.

Karić je ocijenila kako je “degutantna i nadasve uvredljiva informacija” da je Malagurski nakon svega dobio medijski prostor na jednoj od sarajevskih televizija koju je nazvao “malom premijerom na Bistriku za odabranu publiku u Sarajevu”.

Gospodine Malagurski, Sarajevo bira da na uvrede, laži i negiranje genocida ne ćuti! Nikada u prijestolnici jedine nam domovine nećemo dozvoliti izjednačavanje žrtava i zločinaca i zajedno ćemo biti glasniji od onih koji to uzaludno pokušavaju”, poručila je prva dama Sarajeva.

Karić je dodala kako u ime svih Sarajki i Sarajlija poručujem kontroverznom reditelju Malagurskom da se “nastavljamo braniti međunarodnim presudama i hrabrošću po kojoj su ovaj grad, ova zemlja i svi njeni građani kroz cijelu svoju historiju prepoznatljivi”.

Zapamtite, jedini pobjednik zauvijek će biti istina”, zaključila je gradonačelnica Sarajeva.

Inače, Malagurski je autor spornog filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” koji je pokušao prikazati u više evropskih zemalja, a u njemu se negira genocid, međunarodno pravo, međunarodni sudovi i Ujedinjene nacije.

Premijera je ovih dana zakazana u bh. entitetu Republika Srpska.