Benjamina Karić odgovorila Ćosiću: “Sarajevo je otvoreno za sve koji su ga gradili, osim ako su ga poslije ubijali”

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić obrušio se na gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić nakon njene izjave o obilježavanju neustavnog Dana RS.

Komentarišući navode Karić da se “neustavno obilježavanje 9. januara seli u Istočno Sarajevo, na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom”, Ćosić je izjavio da se neustavni Dan RS slavi u Istočnom Sarajevu i da ga slave ljudi koji su stanovnici Republike Srpske i koji je vole.

Njeno mišljenje ne treba da zanima bilo koga u Republici Srpskoj. To Sarajevo je jednako moje koliko i njeno, odnosno više moje nego njeno. Ali, sad je ona gradonačelnica i živi u gradu koji su stvarali naši roditelji”, rekao je Ćosić.

Vrlo brzo je uslijedio odgovor Karić.

Gradonačelniče Ćosiću, upravu ste, Sarajevo jeste i vaše i tačno je da ga su gradili i vaši roditelji. To jeste vaš glavni grad i treba da se ponosite njime.

Naši roditelji i preci su gradili i Sarajevo i Banjaluku i Foču i Prijedor i sve naše zajedničke prelijepe bosanske gradove. Čiji god su roditelji gradili Sarajevo, grad im je otvoren, osim onima koji su ga poslije ubijali”, napisala je na zvaničnom Facebook nalogu.

Ona je, podsjetimo, na Facebook profilu ovu temu komentarisala i jučer, nakon čega je i uslijedila rasprava.

Neustavno obilježavanje 9. januara se seli u Istočno Sarajevo, praktično na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom u modernoj historiji. Na sve ove provokacije odgovor je isti.

Borit ćemo se istinom, pozivati na čitanje međunarodnih presuda, učiti iz historijskih knjiga koje nisu laž i revizionizam. Nećete uspjeti u svojim provokatorskim i zlim namjerama. Nisu uspjeli mnogi”, stoji u njenom jučerašnjem statusu.