Dubioza Kolektiv nije dobio 400.000 KM za nastup, poznato koliko je tačno plaćeno najpoznatnijem bh. bendu

Još uvijek traje polemika da li je organizacija javnog dočeka Nove godine u Sarajevu opravdala uložena “sredstva”.

Sedmicu dana nakon javnog dočeka Nove godine u Sarajevu, još uvijek traje polemika da li je organizacija istog javnog opravdala uložena “sredstva”, piše Akta.

Mišljenja su podijeljena, neki su se žalili na loš razglas i organizaciju dok je drugima to bilo sasvim uredu.

Jasno je da se ukusi i očekivanja razlikuju, no na kraju je najviše polemike izazvala činjenica da je u istu Grad Sarajevo za samo par sati nastupa za publiku uložio 350.000 KM, tačnije 409.500,00 KM sa PDV-om​.

Napominjeno da je u ovu cifru uračunata kompletna organizacija i potrebna oprema kako i honorari za izvođače.

Neki su mišljenja je da se za manje novca moglo postići isto, možda i bolje, a neki opet na sve to dodaju činjenicu masovnih poskupljenja pa se tako odrazilo i na ovaj iznos.

U nastavku ćemo navesti samo dio onoga što je finansirano iz spomenute cifre.

Bend Dubioza kolektiv, kako saznaje Akta.ba dobio je 65.000 eura za nastup od 60 minuta. Prema saznanjima ove medijeske kuće, ovo je uobičajena cijena angažmana Dubioze.

Podsjećamo da je zvanični program proslave počeo u 20:30 sati a završio u 00:30 sati. Bend je nastupio sat vremena prije ponoći. Prije i nakon njih, svoj nastup je imao poznati DJ Nenad Kovačević.

Pored nastupa Dubioze kolektiv u ovu cijenu je bila uključena nabavka bine i prateće opreme, produkcija, zaštitari i zaštitne ograde, pomenuti DJ, zatim plastičnih wc-a, ali i vatromet.

Cijena bine sa svom pratećom opremom koštala je 35.000 eura, potvrđeno je iz izvora poznatog našem portalu.

Prema mišljenju stručnjaka, kada je bina i razglas u pitanju oko kojeg se najviše polemisalo, kažu da je riječ o vrhunskoj opremi koja se može naći na našim prostorima, ali da je ona bila “amaterski” postavljena.

Kako su pojasnili, ozvučenje ispred se stavlja za sljedeći niz i ne može se postavljati onako kako je bilo postavljeno jer poništava zvuk onog ispred.

Prema ovome, nije do opreme već do amaterskog postavljanja. I nije kako su neki kazali do Dubioze, jer su oni odradili vrhunski posao, a poznato je od ranije da je riječ o profesionalnom i ozbiljnom bendu koji nastupa širom svijeta.

Također, na tonskoj probi koja se desila u popodnevnim satima, nije bilo nikakvih smetnji, tako da smo ostali uskraćeni za informaciju zbog čega posjetioci koji su bili dalje od bine nisu uspjeli čuti nastup.

Inače, prethodnih godina ovaj dio organizacije radila je kompanija Stage Art iz Bihaća, dok je ove godine njihovu ulogu po odabiru organizatora kompanije Linden, preuzela fima Prorent iz Banja Luke, kojoj je ovo sudeći po dodjelama ugovora, u koje imamo uvid i realizovanim poslovima jedan od prvih koji su realizirali u FBiH.

Naš upit vezano za organizaciju tehničkog dijela nastupa izvođača i opreme proslijedili smo ovoj kompaniji, ali do pisanja članka odgovor nismo dobili.

Troškovi zaštitarske agencije SEC ONE bivši SECURITAS BH, koja je bila angažovana na ovom događaju kreću se od oko 10.000 KM za 50 zaštitara.

Iz Agencije nisu potvrdili tačan iznos, kao ni broj prisutnih zaštitara.

Plastični WC koji su se koristili cijena jednog košta 100 KM + PDV komad, nije poznato koliko ih je bilo postavljeno u novogodišnjoj noći i na kojim lokacijama.

Doček Nove godine opsluživalo je pet auta hitne pomoći koje su bile raspoređene na lokacijama Kaptol, Dalmatinska, Alije Isakovića, Šenoina i Radićeva.

Cijena najma jednog vozila je 150 KM/h. JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS je za ovu aktivnost od Grada Sarajevo dobio 5.400 KM bez PDV-a, i uredno je sprovedena nabavka za razliku od drugih aktivnosti.

I vatrogasne službe imale su svoj zadatak i njihov rad košta 60 KM/h….

Ovaj medij je kontaktirao i DJ-a Nenada Kovačevića koji je tu noć zajedno sa Dubiozom zabavljao Sarajlije i turiste, koji je kazao kako zbog Ugovora koji ima sa NDA, nije u mogućnosti dati svoj zvanični komentar na cjelokupan događaj, te da se se za iste obratimo direktno organizatoru.

Međutim, nakon bezuspješnih pokušaja da dobijemo bilo kakvu informaciju od organizatora firme Linden, ostali smo uskraćeni za istu jer nisu odgovarali na naše pozive, niti na upite poslane mailom. ​

Grad Sarajevo je putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci odabrao kompaniju “Linden” d.o.o. Sarajevo za pružanje usluga “Organizacija javnog dočeka Nove 2023. godine u gradu Sarajevu” sa ponuđenom cijenom za kompletnu organizaciju događaja što uključuje sve tehničke i ljudske resurse u iznosu od 350.000,00 KM bez PDV-a odnosno 409.500,00 KM sa PDV-om.

Kompanija Linden imala je ekskluzivno pravo – PUNOMOĆ da zastupa muzičku grupu Dubioza kolektiv, kao glavnog izvođača, na dan 31.12.2022. godine, u okviru organizacije javnog dočeka Nove 2023. godine u gradu Sarajevu.

Nakon obavljenih pregovora sa predstavnikom ponuđača usaglašeno je da ponuđač preuzima obavezu da obezbjedi tehničku opremu, postavljanje bine i scenografiju, fizičko obezbjeđenje događaja, organizaciju vatrometa, pokretne toalete, da je glavni izvođač Dubioza kolektiv te da dostavi konačnu ponudu gdje će ponuđač u okviru dostavljene cijene pružiti usluge nastupa Disko Bajagi kao prednastup bendu Dubioza kolektiv i da će pružiti usluge osiguranja imovine i lica (premija osiguranja od 2.000,00 KM).

Također, usaglašeno je da će sve eventualne sponzorske ugovore preuzeti Grad Sarajevo.

Grad Sarajevo je nakon ispitivanja tržišta od strane Službe za lokalno poslovanje, u smislu raspoloživosti muzičkih izvođača za nastup 31.12.2022. godine na javnom dočeku Nove 2023. godine u gradu Sarajevu kao i procjene koliko bi koštala organizacija u cjelosti, vodilo se računa da su to bh. izvođači koji su popularni među generacijama, koji imaju svoju publiku u BiH i regiji, ali i šire i koji mogu privući turiste da novogodišnje praznike provedu u Sarajevu.

Takođe, vodilo se računa i o ustanovljenom nivou – rejtingu izvođača koji su nastupali u godinama prije pandemije Covid – 19 Dino Merlin, Zdravko Čolić, Željko Joksimović, Hari Mata Hari.

Vodeći računa o svemu navadenom, razgovor je obavljen s menadžerom Dine Merlina. Odbio je ponudu, uz obrazloženje da imaju druge planove za Sarajevo u 2023. godini.

Kontaktiran je i menadžer Halida Bešlića. I on je odbio ponudu uz obrazloženje da je nastup Bešlića za Novu 2023. godinu planiran u jednom od sarajevskih hotela.

Razgovor je obavljen i sa zastupnikom Dubioze kolektiv. Utvrđeno je da bi ova grupa mogla nastupiti u Sarajevu na javnom dočeku Nove 2023. godine.

Njihov nastup bi bio atrakcija koja bi pružila dobru zabavu građanima, ali i privukla brojne turiste u Sarajevo.

Obzirom da su jedini od anketiranih raspoloživi za nastup 31.12.2022., da se radi o bh. bendu koji je popularan među svim generacijama u BiH, regiji, ali i šire, da bi njihov nastup privukao turiste u Sarajevo za Novu godinu, predloženo je da se sa ponuđačem Linden d.o.o. koji ima eksluzivno pravo zastupanja Dubioze kolektiv provede odgovarajući postupak.

Nastup muzičke grupe Dubioza kolektiv moguće je izvršiti isključivo putem ponuđača Linden d.o.o.Sarajevo koji jedini u BiH ima “ekskluzivno pravo“ da zastupa Dubiozu kolektiv u okviru koncerta –Javnog dočeka Nove 2023. godine u gradu Sarajevu (OVLAŠTENJE – PUNOMOĆ kojom je Mujagić Vedran ovlastio Linden d.o.o. od 29.06.2022. godine).

Ekonomski institut Sarajevo za ovu potrebu napravio i Analizu o opravdanosti ulaganja budžetskih sredstava u organizaciju javnog dočeka Nove 2023. godine u gradu Sarajevu, koja je prezentirana prilikom najave dočeka i odabira izvođača.

Doček Nove godine na otvorenom tradicionalno organizira Grad Sarajevo uz finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo i četiri gradske općine – Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo, te Ministarstva kulture i sporta FBiH i Turističke zajednice KS.

Prema izvještajima na ovom dočeku Nove godine prisustvovalo je oko 25.000 građana i turista.