Uhapšeni uposlenik Tužilaštva Mustafa Vrabac predstavljao se kao istražitelj i tražio 10.000 eura

Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici MUP KS i RS uhapsili su jučer uposlenika ove pravosudne institucije Mustafu Vrabca.

On se sumnjiči da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog.

Kako se navode iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni Mustafa Vrabac je pod istragom da je u proteklom periodu stupio u kontakt s jednom osobom te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi, u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužilaštva BiH, pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

Vrabac je mjesecima bio pod posebnim istražnim radnjama, a u svojim nezakonitim poslovima, predstavljao se kao istražitelj Tužilaštva Dejan, iako je obavljao poslove šefa šofera u Tužilaštvu.

On je snimljen kako od jedne osobe uzima 10.000 eura, nakon čega je i uhapšen. MUP KS sve je mjesecima pratio.

Vrabac je mjesecima od jedne osobe tražio novac, kako bi uticao na predmet u Tužilaštvu. Vrabac je važio i za osobu od povjerenje bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić.

U vršenju koruptivnih aktivnosti, osumnjičeni je uz naredbu Suda BiH i akciju tužiteljstva i policijskih agencija, zadokumentiran i lišen slobode zbog kaznenog djela- primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem iz članka 219. KZ BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Glavni tužilac naložio je suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz kapaciteta Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH i glavni tužilac pozivaju građane, da prijave svako koruptivno i nezakonito postupanje, naročito ako su počinitelji tih aktivnosti uposlenici institucija i agencija za provedbu zakona, kako bi se nezakonita postupanja procesuirala sa ciljem odstranjivanja korumpiranih uposlenika iz svih institucija, a naročito agencija za provedbu zakona, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.