Elmedin Konaković: “Dijaspora više neće biti u fokusu samo tokom kampanje i radi glasova”

Novi ministar vanjskih poslova i lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković prokomentarisao je prve dane na novoj funkciji. Kako ističe imao je dva dinamična dana i vikend.

Pravilo je da se prvi sastanak održi sa doajenom diplomatije u BiH, ambasadorom strane zemlje sa najdužim stažom u našoj zemlji. Na moje zadovoljstvo to je u Bosni i Hercegovini ambasador Države Palestine, moj prijatelj Rezek Namora.

Susret sa šefom delegacije EU u BiH Johanom Satlerom potvrđuje naše opredjeljenje za članstvo i pristupanje velikoj porodici evropskih zemalja“, naveo je Konaković.

Dodaje da su SAD najvažniji strateški partner ove države.

Na sastanku sa ambasadorom Michaelom Murphyjem smo potvrdili važnost dobrih odnosa. Sastali smo se sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Koliko god nam se ponekad ne sviđale odluke koje donosi, institucija visokog predstavnika je važan faktor stabilizacije odnosa u BiH. Telefonski razgovor sa kolegicom Fajon i kolegama Cavusogluom i Grlić Radmanom nagovještava brze sastanke i brzo djelovanje“, piše Konaković.

Ističe da je mnogo ideja koje će dodatno ojačati odnose BiH sa Slovenijom, Turskom i Hrvatskom.

Razgovarao sam danas sa nekoliko briljatnih mladih ljudi, Bosanaca i Hercegovaca koji žive van granica naše zemlje. Fondacije i organizacije kojim rukovode okupljaju veliki broj izuzetno kvalitetnih ljudi o kojim država do sad nije vodila računa.

Sistemski ćemo okupiti pametne i vrijedne ljude kroz institucije naše zemlje. To je najveći kapital koji imamo. Dijaspora više nikad neće biti u fokusu samo tokom kampanje i zbog skupljanja glasova. Dijaspora će biti jedan od prioriteta 24/7 u našem poslu“, poručio je Konaković

Tvrdi da početkom sedmice kreće s posjetama fakultetima koji educiraju mlade u oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije.

Za početak sastanci sa rukovodstvom i profesorima, odmah nakon toga sa studentima. One najbolje planiramo uključiti u procese unutar MVP“, zaključio je Konaković.