Foto/ U ovom zatvoru je smještena najtraženija Bosanka Mirnesa Bešlić

Mirnesa Bešlić, koju je tražilo pola Evrope, jučer se predala njemačkoj policiji i od jučer je u ženskom zatvoru Švabiš Gmund.

Kako piše “RTL” Mirnesa će se morati naviknuti da se tamo ne ispunjavaju želje.

Malena ćelija u ženskom zatvoru Švabiš Gmund umjesto luksuznog boravka, a voda umjesto šampanjaca za ženu koja je ukrala više od milion eura. Tu se ne ispunjavaju želje, Mirnesa će se na to morati naviknuti“, slikovito piše “RTL”.

Foto: RTL.de
Foto: RTL.de

Detalji hapšenja najtraženije Bosanke: Mirnesa S. u Štutgart došla iz Crne Gore da se preda

Kako prenose njemački mediji, Mirenesa S. koja je jučer uhapšena u Štugartu, u Njemačku je došla iz Crne Gore.

Prethodno je najavila policiji da će se predati.

Željela je da se preda, da njen advokat kontaktira policiju i rekla je kada će stići na aerodrom u Štutgart. Mirnesa S. djelovala je mirno kada je uhapšena. Ona je stigla iz Crne Gore“, rekla je portparolka policije Ilona Bon za RTL.

Podsjetimo, Mirnesa S., koja je osumnjičena za krađu više od milion evra iz njemačke kompanije za transfer novca, uhapšena je na aerodromu u Štugartu.

Na društvenim mrežama pojavile su se prve fotografije nastale neposredno prije hapšenja na kojima Mirnesa izgleda neprepoznatljivo.

Prema nezvaničnim informacijama, tamošnja policija je locirala njenu lokaciju tokom proteklih sedmica, pa je “fatalna plavuša” bila svjesna da policija “steže obruč” oko nje, prenosi Nova.rs.

Mirnesa, kojoj je djevojačko prezime Bešlić, 14. oktobra je iz njemačke firme za transport iznijela milion evra u kešu.

Pljačka je odmah primijećena, a policija je izdala potjernicu za Mirnesom, koja je postala poznata po nadimku Miki.

U početku su bile poznate samo informacije koje je policija o njoj objavila – da je riječ o plavuši čije je tijelo prekriveno tetovažama.

Vremenom se počelo sumnjati da je Mirnesa pobjegla u Busovaču u BiH gdje je, prema navodima RTL-ovih izvora, znala često boraviti.

Spekulisalo se i o tome kako je novac ukrala za partnera, ali policija to nikada nije potvrdila.

Nijemci su za informacije o njoj nudili nagradu od 37.000 evra, a prethodnih sedmica dobili su na stotine dojava o njoj.

Traje istraga u vezi s tim gdje se nalazi novac. Jutros se pojavila se pred sudijom za prekršaje pišu mediji u Njemačkoj.

Ona je promIjenila boju kose, tako da je na aerodromu u Štutgartu uhapšena kao brineta.

Njemačka policija od oktobra je tragala za Mirnesom, koja je u javnosti postala poznata kao Miki.

Ona je tada iz firme za transport u kojoj je radila ukrala milion eura i nestala u nepoznatnom pravcu.

Utrkivali su se ko će otkriti više detalja o ženi koju traži cijela Njemačka, pa se tako saznalo i da je rodom iz Bosne i Hercegovine, kao i da je ranije radila kao konobarica.

Prijatelj Mirnese S. objavio snimke s njom, jedan je sa svadbe u Sarajevu od prije nekoliko mjeseci

U međuvremenu, Mirnesin prijatelj Muhamed Mujo Omanovć objavio je nekoliko video snimaka na kojima je Mirnesa, izazivajući pravu pometnju na društvenim mrežama, sugerišući gdje bi se mogla sakriti.

Naime, on je 25. i 26. decembra objavio video klipove, koji izgledaju kao starijeg datuma, a na kojima ona pjeva.

Kako Sarajevska sehara saznaje, jedan od tih klipova i nije tako starog datuma, već sa svadbe koja se prije nekoliko mjeseci održavala u sarajevskom hotelu Hills na Ilidži.

@muhamedmujoomanovic♬ Originalton – Muhamed-Mujo Omanovi

Mirnesa S. upravo na klipu izgleda upravo onako kako su je gosti svadbe i opisali u razgovoru s našim novinarima. Najupečatljiviji je narandžasti ruž i lak za nokte.

Jedan video je datiran na 23.9.2021. godine. Zatim je objavio i video iz aviona, koji navodno slijeće u Sarajevo, uz post: “Sarajevo, eto tebi tvoga”.

Ispod njegovih postova nalazi se ogroman broj komentara, poput: “Interpole, gdje si sada?” i “Prijaviću te policiji!”.

@muhamedmujoomanovic♬ Originalton – Muhamed-Mujo Omanovi

Kako dalje Sarajevska sehara saznaje Mirnesin prijatelj, izvjesni Mujo, taksista je koji je također neko vrijeme radio u Njemačkoj.

Zbog prisnosti čini se da bi on upravo mogao biti osoba od interesa istražnim organima i vodilja gdje da traže Mirnesu.

@muhamedmujoomanovic♬ original sound – Muhamed-Mujo Omanovi

Zanimljivo je i da njegov profil obiluje i brojnim snimcima vožnje automobila njegovog sina koji ima svega 13 godina i to po Sarajevu, dok je vidljivost zbog magle minimalna – pa bi i naša policija mogla da ima pune ruke posla…

@muhamedmujoomanovic♬ Originalton – Muhamed-Mujo Omanovi

Mirnesa S. imala pomagače, pljačku navodno planirala 250 metara od policije

“Pljačku stoljeća” Mirnesa S. nije izvela sama, najvjerovatnije je u cijeloj akciji učestvovalo između četiri i šest osoba, prenio je ranije njemački Bild ocjenu eksperta iz ove oblasti.

Dalje se navodi da je Mirnesa, iako samo operater u kompaniji, često pomagala kolegama pri pakovanju novca u kese, a sve na osnovu povjerenja koje su kolege imale u nju.

Previše povjerenja ponekad može da napravi probleme. Prebrojavanje novca i pakovanje je jako osjetljiva stvar. Novac u kešu je na stolu. Ukoliko sačekate pravi trenutak, lako možete da ga ukradete”, rekao je Ervin Piken direktor kompanije koja se takođe bavi transportom novca.

I portparol policije je takođe saglasan s činjenicom da je Mirnesa najvjerovatnije imala pomagače i da je u toku provjera ko bi to mogao da bude.

Skoro je nemoguće da je sama ukrala milion eura”, rekao je on.

Također, iz ovog njemačkog medija su ranije potražili i njen stan u Štutgartu, pa su otkrili da se nalazio na trećem spratu u neupadljivoj stambenoj zgradi u Kanštatu.

Odatle je samo 250 metara do glavnog ulaza Državnog ureda kriminalističke policije.

Njen stan tokom potrage bio je prazan, a policija je promijenila bravu.

Kako su prenijeli, na vratima njenog stana visi rukom ispisana poruka glavne inspektorke: “Vaš profilni cilindar je zamijenjen! Pravi ključevi su kod policije”.

Bild saznaje da se Mirnesa u ovaj stan uselila u ljeto 2021. godine, a njena komšinica je novinarima rekla da joj se predstavila kao direktorica ekspoziture i da radi od podneva do večeri.