Sindikat policije KS: “Niko nije odgovarao za oštećenje budžeta za 800.000 KM”

Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo očekuje hitno reagiranje istražnih organa u evidentnim nezakonitostima u radu čelnih osoba Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Referirajući se na hapšenje policajaca u okviru akcije Sparta, Sindikat od istražnih i pravosudnih organa očekuje da se obračunaju i s kriminalom “visokog ranga“ u Upravi policije MUP-a KS na isti način kao i što to čine sa policijskim službenicima sa početnim policijskim činovima i službenicima najnižeg ranga.

Prvenstveno mislimo na tendersku nabavku pancira koji su neupotrebljivi. Niko od čelnih ljudi UP MUP-a Kantona Sarajevo nije odgovarao za oštećenje budžeta za 800.000 KM”, istakli su iz Sindikata.

Tvrde da Sindikat apsolutno podržava nultu stopu tolerancije na nezakonit rad policijskih službenika koji urušava dignitet policijske službe i sigurnosnog sistema.

Također, podržavaju istražne i pravosudne organe u njihovom radu, od kojih očekuju zakonito i nepristrano postupanje, saopćeno je iz Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

Uhapšeni sarajevski policajci predati Tužilaštvu

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji su uhapšeni zbog korupcije predati su Kantonalnom tužilaštvu.

Podsjetimo, po nalogu Kantonalnog Tužilaštva KS, pripadnici MUP-a KS započeli su u ponedjeljak ujutru realizaciju akcije kodnog naziva “Sparta”.

Pretreseno je više lokacija u cilju dokumentiranja koruptivnih krivičnih djela.

Glavni osumnjičeni su policijski službenici MUP-a KS.

Kako je potvrđeno uhapšena tri policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog korupcije.

Radi se o Edinu Velagiću, Muniru Kamenici i Melvisu Tatarinu.

Kako su tri sarajevska policajca uzimala novac od stranaca: “Daj pare, mi ćemo ti platiti prekršaj”

Tri policajca su osumnjičena da su tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljali vozila sa stranim registarskim tablicama, a zatim ilegalno uzimali novac od stranih državljana na dva načina.

Prema prvim informacijama, oštećene su desetine osoba.

Prvi način je bilo uzimanje mita, a zauzvrat nisu izdavali prekršajne naloge i to nije ništa novo.

No, drugi način je bio nešto inovativniji za bh. prilike.

Naime, izdavali su prekršajne naloge, naprimjer u iznosu od 100 KM, i novac odmah uzimali na licu mjesta od vozača bez da su ih obavještavali da imaju mogućnost platiti 50 posto kazne u roku od osam dana.

Tako su osumnjičeni policajci pola novca uzimali sebi, a drugom polovicom iznosa su uplaćivali kaznu uime vozača kojeg su kaznili.