Jadranka Kosor oštro kritikovala Dodika zbog odlikovanja Putina

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor oštro je kritikovala posljednje nastupe predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Kosor je na svom Twitter profilu napisala da Dodika treba strogo kazniti.

Zbog odlikovanja agresoru, zbog velikosrpskih pretenzija i četničkog pozdrava, zbog negiranja genocida i nečovječnog ponašanja, Dodika bih proglasila personom non grata u EU.

Osobito RH kao dijela EU-a. Ne riječi, samo djela“, napisala je Kosor na Twitteru.

Ne treba ni napomenuti da je ovo samo jedna od oštrih reakcija na Dodikovu odluku da odlikuje Vladimira Putina.

Ambasada SAD: “RS će pričom o nezavisnosti samo uništiti sebe i one oko sebe”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na odluku predsjednika RS Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina.

Dodik je Putina odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici jer je “zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije”.

Odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim razaranjem infrastrukture, je za osudu.

To je odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima“, poručili su iz američke Ambasade.

Iz Ambasade SAD su istakli kako je nezakonita odluka Dodika o obilježavanju neustavnog dana RS.

Njime se krši odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti komemoracije. Aneks 3 Dejtonskog ustava je jasan: Republika Srpska se mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obvezujuću presudu Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS ili ne.

Jučer ponovljeni pozivi na nezavisnost RS, uz navodne pravne tvrdnje o njezinim nadležnostima i pokušajima potkopavanja države Bosne i Hercegovine, guraju zemlju opasnim putem. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe vodeći samostalnu politiku“, saopćeno je iz Ambasade SAD.

Glasnogovornik EU: “Dodjela odlikovanja Putinu je žalosna i pogrešna”

Glasnogovornik visokog predstavnika Evropske unije Peter Stano je u Briselu na redovnoj press konferenciji Evropske komisije komentarisao današnje obilježavanje neustavnog Dana RS, kao i dodjelu odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Stano je poručio kako se mora poštovati odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je Dan RS proglasio neustavnim.

Komentarišući odluku predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika da odlikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina, Stano je rekao da je ta odluka žalosna i pogrešna.

Stano je dodao kako je užasno što nagrađuje političara koji naređuje uništavanje i ubijanje.

U EU nema mjesta odlikovanju i nagrađivanju političara koji nalažu uništavanje susjedne države i ubijanje njenog naroda. Ova odluka RS je užasna i pogrešna.

Dodik jako dobro zna očekivanja EU i njenih država članica. I zna dobro šta BiH i njeni političari trebaju uraditi na EU putu“, rekao je Stano.

Dodao je kako je Dodik vrlo svjestan odbacivanja EU i njenih država članica, svake retorike podjela koje narušavaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

U Banjaluci jako dobro znaju naše stavove“, istakao je Stano.